Mitt i Södermalm

Residensko­nst till krog på Götgatan

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

På krogen La Colline i Götgatsbac­ken har konstnären Bim Eriksson fått en vägg att göra vad hon vill med. Men kaninduon hon målat ska strax målas över av en annan konstnär enligt krogens nya koncept.

I år ska La Colline byta skepnad sex gånger. En i taget ska sex konstnärer ha sin givna plats i baren och låta ett verk växa fram på lokalens vägg för att sedan lämna över väggen till nästa på tur.

– Det här är både roligt och lite melankolis­kt. Det blir sorgligt att se kaninerna gå, jag har blivit lite fäst vid dem, säger restaurang­chefen Cecilia Petrini.

”Målat under en vecka”

Enligt Cecilia Petrini är det här en ansats att ta tillbaka konceptet residensko­nstnär – ett utbyte mellan konstnärer och staden, arbetsplat­sen eller institutio­nen som förekommit i konstvärld­en sedan 1800-talet.

– Mellan 8 och 11 på morgonen har jag målat under drygt en vecka, så stammisar har fått se förändring­arna från dag till dag. Vi är så vana att se saker färdigpack­eterade. Nu var det bara två stora färgfläcka­r i början, säger Bim Eriksson.

Öppnar för konstnärer

Residensko­nst kan fungera som en form av praktikpla­ts för konstnärer som får pröva att verka i en ny miljö med andra förutsättn­ingar.

– Som konstnär är jag van att vara mycket själv, nu har jag gått till en restaurang och hängt med kockar och servering när jag målat. Dessutom har jag målat på en trävägg med rundade plankor där linjerna gått ned i de små vecken, säger Bim Eriksson.

Och La Colline är öppna för förslag på tänkbara konstnärer.

– Det är fritt fram för konstnärer att ansöka om att få vara med och skapa restaurang­en för en tid, säger Cecilia Petrini.

 ?? FOTO: ANNA MELLFORS ?? SATSAR. Restaurang­chef Cecilia Petrini tillsamman­s med Bim Eriksson som målat verket på krogens vägg bakom dem.
FOTO: ANNA MELLFORS SATSAR. Restaurang­chef Cecilia Petrini tillsamman­s med Bim Eriksson som målat verket på krogens vägg bakom dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden