Mitt i Södermalm

HD slår fast dom för ogiltigt SL-kort

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Mannen blippade sitt SL-kort och spärrarna öppnades. Men när han fastnade i en biljettkon­troll visade sig saldot på reskassan vara för lågt och han fick en bot. Nu har Högsta domstolen slagit fast att mannen ska betala.

En färsk dom i Högsta Domstolen, HD, slår fast att det är resenärens skyldighet att kontroller­a saldot på SL-kortet innan en resa. Att spärrarna öppnas ändå är inget giltigt skäl för att slippa tilläggsav­gift. Det står klart efter att en man som tilldelats en kontrollav­gift nu fått ärendet avgjort i högsta instans, skriver Dagens Juridik.

Blippade vid spärrarna

Mannen blippade sitt SLkort vid spärrarna, varpå dörrarna öppnades och han passerade. Det ska samtidigt ha börjat pipa men mannen gick vidare ändå. När han senare fastnade i en biljettkon­troll visade det sig att saldot var för lågt och att någon biljett inte hade dragits. Han fick då en kontrollav­gift på 1560 kronor som han vägrade betala.

Resenärens ansvar

SL drev ärendet vidare till tingsrätte­n, som ansåg att mannen gjort vad han kunnat för att försäkra sig om att biljetten var giltig och ogillade talan. Hovrätten gjorde en annan bedömning och tvingade mannen att betala med motivering­en att en resenär som reser med reskassa måste känna till beloppet på kortet.

Efter att mannen överklagat domen till HD konstatera­s nu att det är resenärens ansvar att ha en giltig biljett, trots att SL:s system släppt igenom honom utan tillräckli­gt saldo, skriver Dagens Juridik.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PREJUDICER­ANDE. En man döms av Högsta domstolen till att betala straffavgi­ft för att ha rest med ogiltigt SLkort.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PREJUDICER­ANDE. En man döms av Högsta domstolen till att betala straffavgi­ft för att ha rest med ogiltigt SLkort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden