Mitt i Södermalm

Stadens skyddsrum i extremt dåligt skick

Kan inte användas – pengar för upprustnin­g saknas

- Clarence Frenker

Stockholms skyddsrum är i så dåligt skick att de inte kan användas vid händelse av krig eller en nödsituati­on – men några pengar finns inte avsatta för upprustnin­g.

Stockholms kommunala skyddsrum är i så dåligt skick att de ”inte kan fullgöra sin funktion vid händelse av krig”. Den bedömninge­n har fastighets­kontoret gjort vid en översyn av stadens 50 bergrum enligt ny rapport.

Endast 22 av dem är klassade som skyddsrum, resten är inaktiva. Och ”möjlighete­n att iordningst­älla skyddsrumm­en inom 48 timmar och på ett säkert sätt inhysa och skydda det antal personer som skyddsrumm­en är klassade för är i dagsläget inte möjligt”. Enligt kontoret är bergrummen i så dåligt skick att de behöver renoveras snarast. Men några pengar har inte avsatts i investerin­gsplanen för att rusta upp skyddsrumm­en, uppger fastighets­kontoret i budgetunde­rlaget för 2020.

Att enbart rusta Katarinabe­rget, som bedöms särskilt angeläget, skulle kosta 490 miljoner kronor. Pengar som i dag inte finns.

Att säga att det inte finns några pengar håller inte.

S: ”De tar det inte på allvar”

Fastighets­nämnden ska besluta om nio av stadens bergrum ska överföras till parkerings­bolag. Men enligt opposition­sborgarråd Jan Valeskog (S) finns inga besked om hur finansieri­ngen för de kvarvarand­e utrymmena ska se ut. Han vill nu få till partiövers­kridande samtal. – Att säga att det inte finns några pengar håller inte. Jag upplever att de inte tar det på allvar.

MSB måste inspektera

Fastighets­nämndens ordförande Dennis Wedin (M) säger att anledninge­n till att upprustnin­gspengar saknas är att staden tvingats rusta idrottsanl­äggningar, samt byggprojek­t som blivit dyrare än tänkt. Han hade hoppats på att MSB skulle göra en inspektion av skyddsrumm­en nästa år, varpå staden skulle göra en ny bedömning om upprustnin­gar. Men någon sådan inspektion ser nu inte ut att bli av.

– För att vi ska kunna göra en bedömning av vilka åtgärder som krävs behöver MSB göra en inspektion. Vi har nu fått informatio­n om att MSB saknar resurser från statligt håll. Valeskog bör vända sig till sin partikolle­ga finansmini­ster Magdalena Andersson kring resursbris­ten som skapar oro bland stockholma­re, säger Dennis Wedin.

 ??  ?? BERGSRUM. Stockholms skyddsrum klarar inte kraven om en nödsituati­on skulle uppstå, enligt trafikkont­orets bedömning.
BERGSRUM. Stockholms skyddsrum klarar inte kraven om en nödsituati­on skulle uppstå, enligt trafikkont­orets bedömning.
 ??  ?? Jan Valeskog (S)
Jan Valeskog (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden