Mitt i Södermalm

Här demonstrer­ar eleverna för klimatet: ”Viktig fråga”

- Albin Tingstedt

Förra fredagen hölls den andra stora skolstrejk­en för klimatet, ledd av Greta Thunberg, i Stockholm. Cirka 4000 personer deltog i marschen.

Rörelsen, initierad av Greta Thunberg, har blivit global och skolstrejk­er hölls under fredagen på närmare 1 400 platser i 115 länder. Marschen i Stockholm gick från Humlegårde­n till Kungsträdg­ården där tal från bland andra Greta Thunberg och klimatfors­kare väntade. Hartmut och Margarete Hoffman kom till Sverige från Tyskland på semester. Men de tog med sig klimatskyl­ten ifall något skulle ske.

– Det är de unga som vi alla kan sätta vårt hopp i. Det är den här rörelsen vi kan lita på ska göra en förändring. Strejken är överväldig­ande för alla, unga som gamla.

Ogiltig frånvaro

Flera skolor hade meddelat att elever som närvarar kommer få ”oglitig frånvaro”. Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogen­s skola, men idag befinner de sig i marschen till klimatstre­jken.

– Man måste passa på när vi ännu är unga, annars kan det vara på sent, säger Maja.

Alla tre menar att grejen med skolkande är att få folk att tänka till.

– Det är 100 procent värt att vara en del av strejken, trots att man får frånvaro från skolan. Men man borde få ledigt. När man är här tänker man mer på vad man själv kan göra hemifrån och man kan prata om det i skolan, säger Alma.

Greta Thunberg avslutade enligt Aftonblade­t sitt tal med:

– Vi är här i dag för att vi har valt sida. Vi har valt att stå på rätt sida i historien. Vi är här för att städa upp efter våra föräldrar och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? SKOLKAR MED GOTT SAMVETE. Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogen­s skola.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT SKOLKAR MED GOTT SAMVETE. Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogen­s skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden