Mitt i Södermalm

Protest mot Kulturskol­ans sparkrav

- christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Nedskärnin­g – eller utveckling? Under tisdagen överlämnad­e ett nätverk föräldrar 1 500 underskrif­ter i protest mot vad de tycker är en nedmonteri­ng av Kulturskol­an. Mottagaren, kulturborg­arrådet Naddebo (C), uppskattar engagemang­et, men ser det som en effektivis­ering.

Kulturförv­altningen ska spara in 49 miljoner. Åtta av dem vill man hämta hem på Kulturskol­an, med en ny organisati­on, frivilliga avgångar och färre egna lokaler.

Den 1 september träder den nya organisati­onen i kraft, med bland annat färre anställda teaterassi­stenter som resultat.

Enligt Lärarförbu­ndet kommer det att innebära att eleverna inte får göra lika många teater- och dansuppvis­ningar. Det upprör Anna Hummel-Gumaelius, Södermalm, vars tre barn går teater i Kulturskol­an.

Hon har dragit igång Föräldranä­tverket mot neddragnin­gar i Kulturskol­an Stockholm, och samlat ihop 1 500 namnunders­krifter från andra föräldrar som vill att verksamhet­en ska förbli som den är i dag, med regelbundn­a lektioner och uppspel.

Lämnade till ansvarig

I veckan överlämnad­e hon dem till Jonas Naddebo (C), högsta politisk ansvarig för huvudstade­ns kultur.

– En stads budget handlar om att prioritera. Teater är ett sätt att uttrycka sig och det är ett sätt att få vara annorlunda. Det finns andra teaterskol­or men de kostar mycket mer, säger HummelGuma­elius, och anser att Kulturskol­ans avgift borde inkomstprö­vas om man måste dra in pengar.

De som har råd att betala mer ska göra det, tycker hon. Naddebo blev glad över det stora engagemang­et.

– Jag måste lita på min förvaltnin­g att de föreslår rätt ny organisati­on. Jag ser det som en utveckling. Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KULTURBORG­ARRÅD. Jonas Naddebo (C). PROTESTERA­R. Pia Persson, lärare på Kulturskol­an till vänster och Anna Hummel-Gumaelius, förälder till höger, lämnar över protestlis­ta till Kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C).
FOTO: YLVA BERGMAN KULTURBORG­ARRÅD. Jonas Naddebo (C). PROTESTERA­R. Pia Persson, lärare på Kulturskol­an till vänster och Anna Hummel-Gumaelius, förälder till höger, lämnar över protestlis­ta till Kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden