Mitt i Södermalm

Lea och Vega sorterar åt grannskape­t

- Albin Tingstedt

Sopcykeln hämtar och sorterar återvinnin­g hos hela grannskape­t. Bakom initiative­t står tolvåriga Lea och Vega som gör detta för en bättre framtid.

Livslånga bästisarna Lea och Vega är bara tolv år och har redan ett eget ”företag”. De hämtar papper, plast och glas hos sina grannar i Stureby och cyklar sedan och sorterar det i en återvinnin­gsstation. De kallar sig för Sopcykeln.

De började hämta sopor hos sina grannar förra året, mot betalning. För pengarna de tjänar ihop gör de något kul tillsamman­s. Förra året åkte de till Gröna Lund.

24 påsar per söndag

Varje söndag tar de sin sopcykel på ett varv. De besöker 12 hus och får med sig ungefär 24 påsar per söndag, vilket tar dem ungefär en och en halv timme.

– Det tar en kort stund av våra liv att göra detta, men resultatet har betydelse för framtiden och miljön, säger Vega. Flera som Sopcykeln hämtar hos tycker det är skönt att någon slänger och sorterar deras återvinnin­g. Även kompisarna har reagerat positivt på vad Lea och Vega gör.

– En kompis ville vara med och göra detta men jag sa nej, säger Vega.

– Det här är vår grej som vi gör. Men de får gärna göra andra saker som gör världen bättre, tillägger Lea.

Påverkar Greta Thunbergs arbete er någonting?

– Vi började innan hon blev stor. Men hon är cool och en inspiratio­nskälla för att hon vågar stå upp för miljön och få folk att fatta att vi måste göra någonting nu, säger Lea.

Hur länge ser ni er själva hålla igång Sopcykeln?

– Så länge vi kan, säger Vega.

Det tar en kort stund av våra liv att göra detta men resultatet har betydelse.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BÄSTISAR. Lea och Vega åker varje söndag ut och sorterar sina grannars återvinnin­g.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BÄSTISAR. Lea och Vega åker varje söndag ut och sorterar sina grannars återvinnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden