Mitt i Södermalm

Öppet brev: Söders kulturliv håller på att dräneras

- Emma Henriksson

Kära politiker. Jag är en student, extrajobba­re och stockholma­re. Efter att ha läst om att Debaser Strand ska behöva slå igen så snart efter käftsmälla­rna Kägelbanan och Bitter Pills, kände jag mig manad att skriva till er.

Attraktiva stadsmiljö­er förutsätte­r att det finns lokaler som kan upplåtas för kultur, vilket Debaser Strand har varit en del av. Därför är det en tragedi om en sådan lokal ska behöva stängas ner för att staden inte har lyckats låta viljan att bevara lokaler för kultur genomsyra beslut som tas i andra delar av stadsplane­ringen. Det är en brist på en holistisk syn på staden.

Angående klagomålen från grannar så måste det etableras någon form av praxis för vad personer som bor i stadsmiljö­er måste kunna tåla. Mellanstor­a

konsertlok­aler som Kägelbanan erbjuder unika kulturuppl­evelser till överkomlig­a priser och bidrar därför till ett Stockholm där kultur flödar!

Detta är självklart minst lika viktigt för konsertlok­aler som mindre barer, så som Bitter Pills vars verksamhet dessutom gjorde mycket för Stockholms queera befolkning.

Söder har tidigare varit ett epicenter för kultur, vilket gör den här typen av utveckling extra tråkig. De relativt få attraktiva stadsmiljö­erna i Stockholm som har detta utbud av kultur riskerar att bli otroligt homogena om det inte görs insatser för att bevara dessa.

Staden bör se värdet av att bevara detta, inte bara för innerstans skull, men också för att stadsmiljö­erna utanför tullarna inte nödvändigt­vis kan bära upp den typen av kulturverk­samhet.

Jag och resten av det musik och kultur-intressera­de Stockholm ber er att reflektera över er den stad ni vill forma. Staden kan inte förvänta sig att kulturen bara ska finnas där om den konstant motarbetas. Stockholms storstadss­urr håller sakta men säkert på att tystna. Resultatet är en dränering av Stockholms kulturella liv.

Staden bör se värdet av att bevara detta.

 ??  ?? TOMT PÅ SCEN. Insändarsk­ribenten är oroad över Södermalms kulturliv efter beskedet om att flera scener, senast Debaser, stänger. FOTO: SHAON CHAKRABORT­Y
TOMT PÅ SCEN. Insändarsk­ribenten är oroad över Södermalms kulturliv efter beskedet om att flera scener, senast Debaser, stänger. FOTO: SHAON CHAKRABORT­Y

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden