Mitt i Södermalm

Barnen tränar utan tillgång till toaletter

Många barn och ungdomar tränar varje vecka på bollplaner runt om i staden. Men ett 15-tal av idrottspla­tserna saknar såväl toalett som rinnande vatten.

- Eva Tonström eva.tornstrom@direktpres­s.se Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Varje vecka tränar tusentals barn och ungdomar på bollplaner runt om i stan.

Men många av planerna saknar toaletter och rinnande vatten, och omklädning­srum.

Det gör att barnen måste gå till en skogsdunge för att uträtta sina behov, de kan inte fylla sina vattenflas­kor och tjejer i tonåren har ofta svårt att ens vara med på träningarn­a.

Inte säkert

Det här är inte okej tycker tränare som hört av sig till tidningen. Enskede IKs tjejer födda 06 tränar och spelar matcher på Gubbängens bollplan.

– Där saknas allt. Våra flickor fyller 13 i år och måste gå upp i skogen för att kissa, det är varken säkert eller acceptabel­t. Och menstruati­on gör att några inte kan träna var fjärde vecka. Det är helt orimligt, säger tränaren Stefan Ryderfelt.

Tjejer som tidningen träffar bekräftar bilden.

– Vissa är blyga och man ska inte behöva känna sig obekväm. Det är en väg vid busken, det är väldigt öppet där. Om man får mens så kan man inte gå på toa, då får man springa till skolan, men den stänger typ 19, säger Isabelle ” Bella” Axelsson.

– Och om man gör sig illa och måste tvätta sitt sår så går inte det för det finns inget vatten, tillägger hon.

Det är också ett problem att de inte kan byta om någonstans, säger de.

Får gå på toa på pizzeria

David von Corswant är lagledare för två lag i Hammarby Fotboll, pojkar -09 och pojkar -13, som tränar på Sofia BP.

– Varje träning är det någon som behöver gå på toa eller spiller ut sin vattenflas­ka. Då får de dricka av varandra och vi ledare försöker också ta med oss vatten, men ibland kommer man direkt från jobbet. Nu när sommaren kommer är det extra viktigt, vi uppmanar barnen att dricka ofta.

– Det finns en pizzeria 150 meter bort om det krisar, då måste en ledare följa med barnet och så får vi fråga snällt om de kan få låna toaletten. Det funkar inte.

Tioåringar­na kommer ofta själva direkt från fritids, där de har bytt om till träningskl­äder, och de tänker inte alltid på att gå på toa innan eller fylla sin vattenflas­ka, enligt David von Corswant.

Kostnad för toa: 1 miljon

Fram till 2018 har varje grusplan som gjorts om till konstgräs samtidigt fått en toalettbyg­gnad.

Men det blev satt på paus för ett år sedan. Orsaken: Pengarna räcker inte.

– Ambitionen är att uppföra två toalettbyg­gnader per år vid de konstgräsp­laner som saknar toalett, men ompriorite­ringar har tvingats göras i år i fastighets­kontorets budget tyvärr, säger Camilla Hagman, kommunikat­ionschef på idrottsför­valtningen.

Ett nytt toaletthus kostar drygt en miljon kronor att bygga, tillägger hon.

– Vi har prövat enklare, mer tillfällig­a toaletter som bajamajor, men det har inte blivit bra.

Näst på tur att få nya toalettbyg­gnader är Högdalens BP och Kvickentor­ps BP.

Det finns en pizzeria 150 meter bort om det krisar, då måste en ledare följa med barnet och så får vi fråga snällt om de kan få låna toaletten. Det funkar inte.

 ??  ?? UTAN VATTEN. Elina Andersson ochhennes lagkamrate­r taggar för match på Gubbängens BP. De saknar toa, vatten och omklädning­srum..
UTAN VATTEN. Elina Andersson ochhennes lagkamrate­r taggar för match på Gubbängens BP. De saknar toa, vatten och omklädning­srum..
 ?? FOTO: SIGRID MALMGREN ??
FOTO: SIGRID MALMGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden