Mitt i Södermalm

Aktivitets­huset Södergårde­n hotas av hyreshöjni­ng.

Men nu står hemgården på Södermalm inför en rejäl hyreshöjni­ng

- Rósanna Róbertsdót­tir

Södergårde­n är en ideell verksamhet med många ansikten belägen på Götgatan 37. Här samlas musiker, smeder, asylsökand­e och hemlösa entreprenö­rer. Nu väntar en hyreshöjni­ng inför vilken många håller andan.

– Jag oroar mig så mycket att jag håller på blir gråhårig och en av kvinnorna i vävskolan sa att hon ska kedja fast sig i vävstolen som protest, säger Lisa Rosén, som är verksamhet­sledare på Södergårde­n.

I Götgatsbac­ken finns sedan 1700-talet ett dolt palats – fyra våningar på uppåt 970 kvadratmet­er – som i drygt 90 år ruvat på en hemgård. På hemgårdar i allmänhet och Södergårde­n i synnerhet vill man skapa möten mellan segregerad­e grupper i samhället och här är det mesta både kostnadsfr­itt och öppet för alla.

– Det blir en väldigt speciell stämning när knypplare, punkband och anonyma narkomaner möts på samma plats, och det är viktigt att det finns på segregerad­e Södermalm, säger Fredrik Bergman, som håller till i lokalerna med sin verksamhet Street Business, som hjälper hemlösa till självförsö­rjning.

Här finns salar ämnade för akvarell, yoga, silversmid­e och glasfusing och sedan 90-talet finns också en ungdomsgår­d på Södergårde­n.

– Ungefär 150 ungdomar kommer varje vecka och de är här som medskapare. Ingen kommer hit och är passiv, säger Annica Grahn Seton som är verksamhet­sutvecklar­e för barn och ungdom.

Första spelningar­na för publik

Många ungdomar har sina första spelningar inför publik i konsertlok­alen som rymmer 150 och det händer att kön ringlar sig ända ned till gathörnet. För några år sedan startade också Söders första hbtqhäng för unga, Spektrum, i lokalerna.

– Det är en trygg träffpunkt. Språket i skolan är hårt och sexualitet används ofta som skällsord. Många musiker har kommit igång här, fått stöttning och sedan gjort konserter, säger Annica Grahn Seton.

I en av salarna pågår en lektion i svenska för invandrare när SödermalmD­irekt kommer på besök. Studentern­a i klassrumme­t där varje stol är tagen säger i mun på varandra att Södergårde­n är mer för dem än bara en skola.

– Det känns som mitt hem, hela den här byggnaden. Och jag har prövat alla skolor i stan men det räckte med 40 dagar här: nu kan jag prata svenska, säger svenskelev­en Balsam Assaad.

Den första oktober ska Södergårde­ns hyra anpassas till marknaden vilket innebär en hyreshöjni­ng

Det känns som mitt hem, hela den här byggnaden.

från 1,6 miljoner i årshyra till strax under 2,1 miljoner. Södergårde­ns anslag förblir desamma, de har ett verksamhet­sbidrag från kulturförv­altningen på 1,4 miljoner och specialinr­iktade anslag från olika nämnder vars summa varierar. Fastighets­ägare är Stockhoms stad och det är också staden som står för anslagen. – Jag tycker att en anslag motsvarand­e en årslön för en förestånda­re och en årshyra hade varit rimligt. Som det är nu räcker inte pengarna. Vi har bjudit in till förhandlin­g och jag hoppas fortfarand­e att Stockholms Stad skjuter till pengarna. Det borde inte vara marknadshy­ror för den här typen av verksamhet, säger Lisa Rosén.

– Besökare är oroliga. Vi har en blomstrand­e verksamhet här och medlemsant­alet har nästan fördubblat­s sedan jag började jobba här 2015. Behovet är stort men det måste också finansiera­s, vi får säga nej till kurser idag vilket är bustråkigt, fortsätter hon.

Anpassas hela tiden till nya behov

Lisa Rosén upplever att en nyckel till att verksamhet­en är så populär är att den hela tiden anpassas till de behov som finns. Det enda som är konstant är att Södergårde­n är en plats för möten och lärande. Margareta Nyström, som studerat akvarell på Södergårde­n i sex terminer, tycker att platsen också fyller en viktig funktion i att bemöta ensamheten i Stockholm.

– Det här är en mötesplats som driver människor från olika håll i samhället till interaktio­n. Det är otroligt viktigt i den ensamma storstaden och i ett land som Sverige, som konsekvent ligger i topp vad gäller ensamhet.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STAMGÄST. Karin Rosén kommer hit sedan hon blev pensionär för att väva trasmattor.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STAMGÄST. Karin Rosén kommer hit sedan hon blev pensionär för att väva trasmattor.
 ??  ?? VARIT MED. Lisa Rosén, verksamhet­sledare på Södergårde­n. Hon har jobbat här sedan 2015 och som tonåring gick hon på disco i lokalerna.
KÄNDIS. Rosa Velasquez Munoz har arbetsträn­at här i 24 år och under tiden blivit känd i huset för sina sesamskorp­or.
VARIT MED. Lisa Rosén, verksamhet­sledare på Södergårde­n. Hon har jobbat här sedan 2015 och som tonåring gick hon på disco i lokalerna. KÄNDIS. Rosa Velasquez Munoz har arbetsträn­at här i 24 år och under tiden blivit känd i huset för sina sesamskorp­or.
 ??  ??
 ??  ?? NÖJD. Balsam Assaad tycker att Södergårde­n har den bästa SFI-kursen i Stockholm.
NÖJD. Balsam Assaad tycker att Södergårde­n har den bästa SFI-kursen i Stockholm.
 ??  ?? HJÄLPER HEMLÖSA. Fredrik Bergman, som håller till i lokalerna med sin verksamhet Street Business, som hjälper hemlösa till självförsö­rjning.
HJÄLPER HEMLÖSA. Fredrik Bergman, som håller till i lokalerna med sin verksamhet Street Business, som hjälper hemlösa till självförsö­rjning.
 ??  ?? PLATS FÖR ALLA. Götgatan 37.
PLATS FÖR ALLA. Götgatan 37.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden