Mitt i Södermalm

Glassbaren i SoFo:s doldispark har äkta gelato på menyn.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Ett stenkast från Nytorget ligger den något anonyma Axel Landquists park. Men nu har Stockholms minsta glassbutik öppnat på platsen – för att erbjuda dagsfärsk gelato.

Familjen Centellini har bestämt sig: de ska ta Rom till Soo, och införliva den sydeuropei­ska vanan att promenera efter middagen för att vanemässig­t inrätta sig i glasskön. Det ska de åstadkomma genom att få till oemotstånd­lig gelato.

– Tricket är att den ska vara färsk. Gelato ska också innehålla mer råvaror: mindre luft och socker. Vår pistagegla­ss till exempel innehåller runt 15 procent pistage och det blir såklart mycket mer smak, säger Patrik Centellini.

Det är tillsamman­s med sina två söner som Patrik och Jenny Centellini öppnar glasskiosk­en. Varje morgon går Patrik Centellini upp och tillagar tio olika sorters

Gelato ska innehålla mer råvaror: mindre luft och socker.

gelato: namnet på den glass som efter italiensk tradition skippar industrins genvägar.

– Precis som en bagare vaknar han i gryningen. Och sedan kommer resten av familjen och byter av, säger Jenny Centellini.

Kontakten med leverantör­erna är viktig för familjen Centellini och många av råvarorna kommer från italienska Piedmonte, som familjen besöker årligen.

– När det blir säsong blir vårt utbud mer lokalt: då ska vi ha svenska jordgubbar, äpple och rabarber i glassen, säger Patrik Centellini.

– Det första folk frågar här på Söder är ” har ni veganglass?” Och självklart har vi det. Jag har till och med gått en kurs i just vegan glasstillv­erkning.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA STRANDBERG ?? ITALIENSKT. Familjen Centellini säljer dagsfärsk gelato i Axel Landquist park.
FOTO: ANNA STRANDBERG ITALIENSKT. Familjen Centellini säljer dagsfärsk gelato i Axel Landquist park.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden