Mitt i Södermalm

Stadsgårds­leden får fortsatt breddad cykelväg

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Den tillfällig­a trafiklösn­ingen på Stadsgårds­leden där ett körfält har fått ge plats åt en cykelbana förlängs till 2024. Enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) kommer det öka säkerheten för både fotgängare och cyklister.

Den tillfällig­a breddninge­n av gång- och cykelbanan på Stadsgårds­leden, som inneburit att ett körfält har tagits bort mellan Slussen och Fotografis­ka, ska fortsätta under hela den tid som Slussenbyg­get pågår.

Det står nu klart efter att försöket har utvärderat­s.

– Det här är en viktig cykellänk för de som kommer från Nacka och Värmdö in mot stan. Så det är viktigt att det fungerar ur trafiksäke­rhetssynpu­nkt, säger Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Enligt trafikkont­orets mätningar har det avstängda bilkörfält­et från Slussen ut mot Nacka haft en minimal påverkan på buss- och biltrafike­n österut mot Nacka, och då endast i samband med eftermidda­gsrusninga­rna.

”Mer stabil barriär”

Hur situatione­n ser ut när Slussen är färdigbygg­d är ännu inte klarlagt, varför förlängnin­gen blir tidsbegrän­sad till och med 2024 då en ny utvärderin­g ska göras.

– Vad som händer nu är att man byter de nuvarande betongbloc­ken som avgränsar cykelbanan mot vägen mot en mer stabil barriär som kan fungera som lösning fram till 2024. Barriären kommer fortsatt, liksom idag, skilja gående och cyklister åt, säger han.

– Tidigare när många cyklister på morgnarna kom samtidigt som gående från färjorna uppstod en risk för olyckor. Effekten av lösningen är att vi har fått bort det problemet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden