Mitt i Södermalm

Ison och Fille vill hjälpa andra

Fem år har passerat sedan senaste skivan. Under tiden har rapparna Ison och Fille hunnit bli folkkära, skaffat familj och släppt böcker. Nu är de tillbaka med sitt sjätte album. Vi mötte dem över en pizza i Bredäng.

- Rasmus Panagiotis Columbus rasmus.columbus@direktpres­s.se

HIPHOP. Veteranern­a är tillbaka med nytt: ”Har marinerat våra tankar”

Duon, som redan för fem år sedan rappade om att de var levande legender, har varit tysta länge. Felipe ”Fille” Leiva Wenger har hunnit få två barn. Ison har släppt självbiogr­afi. De har synts i allt ifrån Så mycket bättre till Allsång på Skansen.

– På de här fem åren har vi levt livet och livet har levt oss. Nu har vi marinerat våra tankar, säger Ison. Vackra liv heter plattan.

– Den handlar om där vi är i livet i dag. Vi är äldre, vi har gjort en resa ihop och nu kan vi se var vi landade. Vi har alltid känt att vi kämpat i uppförsbac­ke, varit vi mot alla, men nu har vi kommit till insikten att shit, det har ju gått skitbra för oss! Och den handlar om att se det vackra i livet, även om det inte alltid är så vackert, säger Fille.

Träffades på basketplan­en

16 år har gått sedan första skivan. Rapparna som träffades på basketplan­en i Bredäng och inledde karriären på Skärholmen­s ungdomsgår­d närmar sig 40.

Har ni några drömmar kvar?

– Ja, man får ju nya drömmar hela tiden. Men nu handlar det mer om att hjälpa andra uppnå sina drömmar, dels i musiken och dels mina barn. Men jag drömmer också om att se oss två, tio år äldre men fortfarand­e göra saker som vi brinner för, men kanske på andra sätt än nu. Man kan inte stanna upp i det man är bekväm i, man måste hitta andra vägar för att känna den där kittlande känslan, säger Fille.

– Jag drömmer om att skivan ska landa rätt hos folk. Men vi har bevisat att vi kan musik. Nu vill jag bevisa att vi kan göra alla grejer. Att man kan komma härifrån och starta imperium, bara man bestämmer sig för det. Det skulle vara skönt om jag blev första biljonären i Bredäng. Och misslyckas det, fuck it, jag har i alla fall försökt, säger Ison.

Hur långt har du kvar till biljonen?

– En biljon, hahaha! Men vi kommer dit, inget snack om saken.

”Fett sorgligt den är aktuell”

Plattans första singel Pengar handlar om hatkärleke­n till kronorna. ” Vilken gun bebek, du är bättre på att dribbla”, rappar Ison.

En rad tagen från ett möte med en ung lovande fotbollsta­lang från Bredäng.

– Men han slutade med fotbollen, började hamna i situatione­r, visade upp en pistol och whatever. Och jag ville få in det i en text, tänkte att om han hörde den kanske han kan förstå – du kan åka till en fotbollsak­ademi, tjäna miljoners biljoner. Äga hela Bredäng, i stället för att bli ägd, säger Ison.

Över margaritan som pizzabagar­na envisas med att bjuda på, snackar de om det hårdare klimatet.

m hur det som förr slutade med slagsmål nu kan sluta med skottlossn­ing. Det har gått 13 år sedan de släppte Lägg ner ditt vapen.

– Det är fett sorgligt att en låt vi skrev för så länge sen är mer aktuell i dag än då. Det visar hur fel man har tagit tag i det, hur lite man har brytt sig. I media framstår det ofta som att det är ett lokalt problem, att det är på grund av människorn­a här i förorten som det händer. Men att barn går runt med vapen och dör, det är ju en nationell kris, säger Fille.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LEVER KVAR. ”Vi bestämde oss för att göra något episkt, att bli större än områdena vi är ifrån och lyfta dem med oss” säger Ison under mötet på pizzerian i Bredäng.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LEVER KVAR. ”Vi bestämde oss för att göra något episkt, att bli större än områdena vi är ifrån och lyfta dem med oss” säger Ison under mötet på pizzerian i Bredäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden