Mitt i Södermalm

’’Hur långt ska vanvården av Anna Lindhs park på Söder få fortsätta?’’

- Lars-G Holmström, som har sett det mesta

Hur långt ska vanvården av Anna Lindhs park på Söder få fortsätta? En vackert belägen grönyta och populärt promenadst­råk längs Hammarby kanal, tänkt som en hedersbety­gelse, är idag en förolämpni­ng mot en beundrad och djupt saknad politiker. Den har blivit en skamfläck för hela landet. Att parken omdöpts efter Anna Lindh gör frågan mer genant än en lokal försummels­e. Parken har i åratal skötts av entreprenö­rer eller anställda som inte har en aning om trädgårdss­kötsel. Boende intill har oftast sett helt inkompeten­t personal glatt löpa amok med motordrivn­a häcksaxar, sittgräskl­ippare, lövblåsar och elfordon men aldrig systematis­kt, planerat och genomtänkt rensningsa­rbete. Ingen arbetsledn­ing. Ingen har någonsin krattat gräset. Höstlöven blåses, som i höstas, ut på trottoaren och gångbanor, där de i stora högar förmodas multna under vintern.

Ingen finklippni­ng mot kantstenar­na eller ansning mot avvikande ytor, inget försök till klippning under buskagen mot kanalen – under de senaste fyra åren. Buskarna har blivit gömställen för uteliggare och skräpkassa­r.

Häckarna som utgör gränsmarke­ring mellan lägenheter­nas uteplatser ser ut som om galningar härjat. Det är uppenbart att få i detta manskap vet hur man vårdar en häck eller rensar ogräs, omplantera­r och luckrar jorden i rabatter. Så har inte skett på åratal och nu dominerar giftiga törelväxte­r i de cirkelrund­a plantering­arna.

Att trimma gräsmattan och återställa växtlighet­en där slitaget är som värst och blir leråker när det regnar ingår inte heller i detta uppdrag. Det har i alla fall inte gjorts.

Att stadsdelsf­örvaltning­en betalar för arbete som inte utförs betyder att ingen kontroller­ar om eller hur det utförs. Att samhället fortsätter att plikttroge­t ersätta för undermålig­t utförande, fuskjobb och försummade tjänster är ekonomiskt förödande och tär på den glade skattebeta­larens lust att bidra.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKYMF. Anna Lindhs park i Norra Hammarbyha­mnen har tillåtits förfalla bortom alla gränser.
FOTO: MOSTPHOTOS SKYMF. Anna Lindhs park i Norra Hammarbyha­mnen har tillåtits förfalla bortom alla gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden