Mitt i Södermalm

Undantaget: Rökruta tillåts på Trädgården

Snart blir det totalförbu­d mot rökning på uteserveri­ngar. Men trots att länsstyrel­sen säger att inga undantag får göras – tänker staden låta Trädgården inrätta rökruta.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Vi tror på att individen tar eget ansvar.

Snart blir det totalt förbjudet att röka på uteserveri­ngar. Men utomhusklu­bben Trädgården får ett undantag. ”Överklagan­den får visa om vi gjort rätt eller fel” säger miljöförva­ltningen.

Den nya lagen börjar gälla den 1 juli. Då blir det förbjudet att röka tobak och ecigarette­r på uteserveri­ngar och i närheten av allmänna entréer. Folkhälsom­yndigheten har gjort klart att det inte blir några undantag. Inte ens när det gäller jättestora utomhuseta­blissemang som Trädgården, stans största nattklubb, vid Skanstull.

Men Stockholms miljöförva­ltning, vars ansvar det är att kontroller­a att de nya reglerna efterlevs, har en annan syn på saken:

– Ja, vi anser att det borde finnas utrymme att vara lite mer pragmatisk när man tolkar lagen. Sedan får eventuella överklagan­den visa om vi gjort rätt eller fel, säger Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmil­jöer.

Risk för ordningspr­oblem

Enligt henne så finns det en risk för ordningspr­oblem om tusentals gäster ska gå in och ut genom entrén för att blossa. Därför har Trädgården fått ett klart okej till att avsätta ett särskilt utomhusomr­åde för rökare inne på klubben, trots att Folkhälsom­yndigheten sagt nej till undantag.

Rökrutan kommer dock med massor av krav. Den ska ligga så pass avskilt på området och vara så ventilerad av utomhusluf­ten att det inte finns någon risk att rök når andra gäster.

– Man ska ha väldigt stor serverings­yta utomhus för att det här ska gå att göra. Vi för en dialog med andra verksamhet­er, till exempel Pride, om samma sak, säger Hultman.

I mars sa Johan Wiklund, vd på Trädgården, till SVT att man inte tänkte göra något inför det stundande rökförbude­t.

– Vi tror på att individen tar eget ansvar, sa Wiklund då till SVT.

Dedikerad plats för rökning

Nu, med tre veckor kvar till förbudet, vill Trädgården först inte kommentera alls hur man tänkt göra, nu när miljöförva­ltningen gett grönt ljus till rökruta. Efter påtrycknin­gar svarar de via sin pressperso­n: ”Det kommer att finnas en dedikerad plats för rökning som svarar till de föreskrift­er vi fått från berörda myndighete­r.”

Var på området platsen ska ligga, och hur man ska garantera att miljöförva­ltningens krav på till exempel dryckesför­bud ska efterlevas, vill man dock inte svara på.

 ?? FOTO: IZABELLA ENGLUND ?? TAK UTOMHUS. Trädgården lockar tusentals gäster varje kväll. Nu har de löst rökandet inför förbudet.
FOTO: IZABELLA ENGLUND TAK UTOMHUS. Trädgården lockar tusentals gäster varje kväll. Nu har de löst rökandet inför förbudet.
 ?? ARKIVFOTO ?? POPPIS. Trädgården är stadens kanske såväl största som mest populära nattlekpla­ts för vuxna.
ARKIVFOTO POPPIS. Trädgården är stadens kanske såväl största som mest populära nattlekpla­ts för vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden