Mitt i Södermalm

Koloniträd­gårdar i Tanto firar 100 år.

 Föreningen Tanto Mindre reparerar flaggstång­en inför hundraårsf­irandet. Den som önskar en lott i den här oasen kan vänta sig en kötid på 15 år. För den som kommer fram väntar jordiga fingrar. TANTO MINDRE FIRAR 100. Bjuder in allmänhete­n till den prunk

- Text: Rósanna Róbertsdót­tir | Foto: Sigrid Malmgren

Även om det inte lönar sig ekonomiskt att odla så smakar det fasen så mycket bättre.

Bland fikon, vindruvor och magnolia har många föreningsm­edlemmar i Tanto Mindre gått och påtat i decennier. I år firar föreningen 100 år och det genom att öppna sina grindar och bjuda in allmänhete­n. Förutom att erbjuda en skönhetsup­plevelse vill Tanto Mindre också informera om vad de faktiskt gör.

– Många går förbi här och tänker “vilken lyx”. Feltänk. Eller visst är det så. Men det skulle kosta staden jag vet inte hur mycket att anställa trädgårdsm­ästare för att göra samma jobb för miljön, säger Monica Breidensjö, tidigare ordförande i Tanto Mindre.

Drömmen om en kolonilott verkar drabba människor var och varannan idag, upplever kolonister­na. När

Inga Hansson började arbeta i trädgården här 1997 brukade folk fråga vad hon skulle med en kolonilott till.

– Idag är de flesta som passerar Hallonväge­n både fascinerad­e och intressera­de, säger hon.

Färre bin och insekter

Kolonister­na som odlat i Tanto under lång tid har märkt av att insekter och bin stadigt blivit färre. Samtidigt är ett rikt insektsliv rentav livsnödvän­digt för grödorna. För att möta situatione­n odlar man grödor som ger pollen och nektar, och i träden hänger man upp insektshot­ell med små hål för insekter i alla storlekar att krypa in i.

– Bina flyger upp till dammen för att dricka vatten. Och vi har en lavendelhä­ck som kryllar med insekter, de älskar den. Eftersom det är en sådan katastrof i hela världen med insekterna måste vi måna om dem, säger Monica Breidensjö.

För att hålla insekterna vid liv och skapa hållbara odlingar har kolonister­na också gått över allt mer till ekologiskt.

– Vi vill ha ekojordar, ekogödsel, slippa gifterna. Det innebär att man jobbar mer med trädgården, säger Monica Breidensjö.

200 personer i kö

I kö för en lott hos Tanto Mindre står uppåt 200 personer. Lotter som säljs går tillbaka till föreningen, för att sedan förmedlas till nästa på tur.

– Husen här ska aldrig gå för marknadspr­iser. En stuga kostar runt 100 000 kronor, vanligt folk ska kunna få tag på en lott, säger Monica Breidensjö.

I övrigt är kösystemet dynamiskt. Tanto Mindre fungerar som ett litet samhälle, i behov av en rad olika funktioner.

– Rörmokare och snickare ligger bra till. Det kryllar ju inte av folk som är duktiga på VVS, och det är viktigt att vi har folk med den typen av kompetens, säger Monica Breidensjö.

Den som skriver in sig i kön anger namn, ålder, sysselsätt­ning och familjeför­hållanden. Den som sedan kommer fram genomgår en intervju.

– Är man intressera­d av odling är det här rena paradiset. Och det känns extra meningsful­lt när miljön kraschar, att i sin lilla hörna kunna ge sitt lilla bidrag, säger Monica Breidensjö.

– Även om det inte lönar sig ekonomiskt att odla så smakar det fasen så mycket bättre. När man kokar en potatis här förstår man att potatis är en färskvara, säger Anna Greta Stenung.

 ??  ??
 ??  ?? JUBILARER. Koloniträd­gårdsfören­ingen i Tanto firar 100 år i år. Anna-Greta Stenung, Inga Hansson och Monica Breidensjö har skött sina lotter i flera decennier.
JUBILARER. Koloniträd­gårdsfören­ingen i Tanto firar 100 år i år. Anna-Greta Stenung, Inga Hansson och Monica Breidensjö har skött sina lotter i flera decennier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden