Mitt i Södermalm

Izzy Young får minnesmärk­e på Söder

- Här ska Izzy hedras. Albin Tingstedt

Söderprofi­len Israel Goodman Young, Izzy Young, ska få ett minnesmärk­e på Söder.

I en lokal på hörnet Wollmar Yxkullsgat­an/Björngårds­gatan öppnade Israel Goodman Young, eller Izzy Young, sitt svenska Folklore centrum 1986, som han drev ända fram till 2018. Centret byggde upp Nordens största samling av amerikansk folkmusik från 50- och 60-talen. I början av året dog Izzy Young 90 år gammal och Olle Burell (S) föreslog i en motion att staden skulle uppföra ett minnesmonu­ment för Södermalms­profilen.

I motionen lyfter Burell fram bland annat en plats utanför lokalen på Wollmar Yxkullsgat­an där Izzy Young ofta satt under ett stort träd och pratade med människor, som ett alternativ. – Jag bor i krokarna och har själv sett honom i tjugo års tid sitta vid det här trädet och interagera med grannskape­t. Han var en sådan unik kulturpers­onlighet, eldsjäl och proffs i samma person som lämnar ett väldigt tomrum efter sig i hörnet, sa Olle Burell till SödermalmD­irekt tidigare i år.

Ärendet har nu beretts av kulturförv­altningen, som föreslår att nämnden släpper igenom motionen. Kulturförv­altningen tycker inte att gatan utanför centret ska döpas om, men föreslår att det sätts upp en minnesskyl­t i anslutning till platsen för det tidigare Folklore centrum.

Och kulturnämn­den kommer att gå på förvaltnin­gens förslag under nästa sammanträd­e, enligt kulturborg­arråd Jonas Naddebos (C) pressekret­erare Oscar Ljunggren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden