Mitt i Södermalm

Staden: ”Södergårde­n har haft låg hyra i 15 år”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Den hyreshöjni­ng som väntar allaktivit­etshuset Södergårde­n är rimlig, enligt Fastighets­kontoret. Hyran har inte höjts på 15 år.

Förra veckan skrev SödermalmD­irekt om Södergårde­n, en ideell verksamhet vars medarbetar­e oroar sig för hur ekonomin ska gå ihop när hyran höjs den 1 oktober.

På Södergårde­n finns bland annat kursgård, kafé och ungdomsgår­d. Personalen hoppas förhandla med Stockholms stad. Men Linda Laine på Fastighets­kontoret tycker att hyreshöjni­ngen är på sin plats.

– De har erbjudits nytt hyresavtal på tre år med start 1 oktober. De har haft en väldigt låg hyra i 15 års tid, så det var dags för en omförhandl­ing av hyran helt enkelt. Den hyra som föreslagit­s är inte orimlig på något sätt, den är fortfarand­e ganska låg med tanke på

Den hyra som föreslagit­s är inte orimlig på något sätt, den är fortfarand­e ganska låg med tanke på lokalernas skick.

lokalernas skick, säger hon.

Personalen på Södergårde­n har också föreslagit att anslag kan skjutas till för att möta hyreshöjni­ngen. Från kulturförv­altningens håll menar man att Södergårde­n har stöd inför 2019, och kan söka stöd inför 2020 enligt gällande stödordnin­g. Det är då inget hyresbidra­g utan ett stöd för den planerade verksamhet­en.

Ansökan bedöms sedan utifrån kulturnämn­dens riktlinjer och beslut fattas i december.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HEMGÅRD. Södergårde­n hotas av hyreshöjni­ngar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HEMGÅRD. Södergårde­n hotas av hyreshöjni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden