Mitt i Södermalm

Jobben lockade redan från start

JÄRVAVECKA­N. Årets politikere­vent fokuserar på jobbmatchn­ing och samhällssn­ack

- Stella Papapanagi­otou

Så snart Järvavecka­n öppnade strömmade folk till. Och det var tydligt vad som lockat många – möjlighete­n att söka jobb hos de företag som är där för att rekrytera sammanlagt runt 2 000 nya anställda.

Klockan 14.00, onsdag 12 juni. Den fjärde omgången av Järvavecka­n öppnar. Intensivar­e än tidigare, då evenemange­t kortats ner från nio dagar till fem. Det innebär flera partiledar­tal om dagen under tre av dagarna och ett fullspäcka­t program.

Som vi tidigare rapportera­t satsar man i år hårt på jobb, ett flertal företag ska tillsamman­s försöka rekrytera runt 2 000 personer.

Fullt av åhörare

I tälten runt det så kallade jobbtorget är det full rulle direkt.

– Vi hade folk här redan innan vi öppnat. Vi söker framför allt vikarier inom våra områden: städ, vaktmäster­i, garderob och receptioni­ster. De flesta jag pratat med vill ha städjobb. Många är unga och vill ha det vid sidan av studierna, andra söker heltidsjob­b, säger Gunilla Wellerfors, regionchef på Inspira, ett av företagen i Almegas tält.

I andra delar av området packas det fortfarand­e upp i utställart­älten. De politiska partierna står uppradade. I mitten finns ett kluster med flera lokala organisati­oner och föreningar: Enbackssko­lan i Tensta, som har flera elever som är volontärer under veckan, Rinkeby Folkets hus, Studiefräm­jandet, Orten odlar, Galdem a talk, Second chance och fotbollsfö­reningen BK Bussenhus är några av dem.

Prick 14.30 var det dags för den formella invigninge­n på stora scenen. Bänkarna framför stora scenen är fulla av åhörare.

Stolt över Järvavecka­n

Järvavecka­ns grundare, Ahmed Abdirahman, från stiftelsen The global village, konstatera­r att han är stolt över hur Järvavecka­n utvecklas.

– Det här är ett sätt att minska avståndet mellan makthavare och andra och vi är stolta över att vi alla gör det tillsamman­s, säger han, innan han presentera­r invignings­talaren, kultur- och demokratim­inister Amanda Lind (MP).

– Jag är imponerad av hur mycket det här arrangeman­get har växt, i omfång, i betydelse, i engagemang, i utställare, men också hur mycket av den ursprungli­ga visionen och kärnan som är kvar, säger ministern.

Det finns många olika anledninga­r till att folk besöker Järvavecka­n, det står klart när vi pratar runt med folk på området. Förutom jobb, är att lyssna på politiker, delta i samtal och knyta kontakter återkomman­de svar.

’’Ett jättebra initiativ’’

Eller som förskolelä­raren Britt Jonsson från Sollentuna beskriver det:

– Jag är nyfiken och ville komma och kolla. Det är ett jättebra initiativ, bra att folk med makt åker ut hit i stället för att sitta och trycka inne i stan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ PLATS.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ PLATS.
 ??  ?? Järvavecka­ns grundare Ahmed Abdirahman inledde evenemange­t och kultur- och demokratim­inister Amanda Lind invignings­talade.
Järvavecka­ns grundare Ahmed Abdirahman inledde evenemange­t och kultur- och demokratim­inister Amanda Lind invignings­talade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden