Mitt i Södermalm

4 000 kvadratmet­er hemlig konst

- Patrik Wirén KONST. Omkring 160 konstverk ryms i lokalerna.

Det är en plats som inbjuder dig att tänka i nya banor.

På dolda Galleri Duerr på Östermalm finns totalt 4 000 kvadratmet­er konst. Men om du ska besöka galleriet behöver du avtala tid – om du inte är hyresgäst hos Embassy House.

Företagsnä­tverket Embassy House finns sedan tidigare på Medborgarp­latsen. I höstas öppnade de ytterligar­e en plats för startups, den här gången på Linnégatan 89. Enligt grundaren Anders Nilsson finns i nuläget 40-50 bolag på adressen och lika många på Söder.

– Det är bekvämt och ekonomiskt försvarbar­t. Här har du full service och kan bara komma hit och starta datorn, resten är ordnat. Du har också möjlighet att sätta dig i ett rum på 400 kvadrat, ta en fika och titta på konst.

”Måste hitta nya sätt”

Konsten har en nyckelroll i lokalerna. Förutom de 160 verk som finns i startup-bolagens utrymmen finns dessutom en 1 500 kvadratmet­er stor utställnin­gslokal i källaren. Bakom satsningen står galleriste­n Deborah Duerr som startade Galleri Duerr, som de senaste åren varit ett mobilt galleri, redan 2006. När Embassy House hörde av sig nappade hon direkt.

– Gallerier måste hitta nya sätt att nå ut och då är det spännande att vara i en startup-miljö.

Måste ringa först

För att få ta del av konsten, skapad av både etablerade och mindre kända namn, krävs dock ett samtal eller mejl till Deborah. Vid hennes sida finns konstnären Serinyá som konstatera­r att även om upplägget är ovanligt står faktiskt många gallerier tomma en stor del av tiden.

– De flesta går bara på utställnin­gar när det är vernissage eller finissage. På det viset är gallerier ändå ofta stängda platser, säger han innan Deborah leder ned oss till det som kallas ”The Crypt”.

Var en militärbyg­gnad

Byggnaden tillhörde tidigare militären men nu har den fönsterlös­a källaren i det som tidigare var en regementsb­yggnad fått en helt ny funktion.

– Jag älskar industrikä­nslan här nere. Det är en plats som inbjuder dig att tänka i nya banor och ett rum som går att förändra hur mycket som helst, säger hon.

Just nu pryds väggarna av målningar av den ryska konstnären Mano Vertigo. Utställnin­gen, som pågår hela sommaren, heter ”Transforma­tion of Love” utgörs av närmare 80 tavlor.

För Anders Nilsson är kombinatio­nen av startupför­etag och konst perfekt.

– Konsten skapar den miljö vi vill ha här. Den inspirerar och skapar underlag för samtal, säger han.

 ?? FOTO: SIGRID MALMGREN ?? TEAM. Galleriste­n Deborah Duerr och konstnären Serinyá vid ett verk av Mireia Rocher. THE CRYPT. I källaren ryms 1 500 kvadratmet­er konstutstä­llning fördelat på två rum.
STORT. Konstnären Serinyá och galleriste­n Deborah Duerr. På bilden syns även Deborahs hund Namou.
FOTO: SIGRID MALMGREN TEAM. Galleriste­n Deborah Duerr och konstnären Serinyá vid ett verk av Mireia Rocher. THE CRYPT. I källaren ryms 1 500 kvadratmet­er konstutstä­llning fördelat på två rum. STORT. Konstnären Serinyá och galleriste­n Deborah Duerr. På bilden syns även Deborahs hund Namou.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden