Mitt i Södermalm

Skydda dig mot härliga solen

 Äntligen är sommaren här och vi får njuta av solens strålar. Men vad många inte tänker på är att huden inte är van vid så mycket solljus och då är det lätt hänt att man bränner sig, vilket ökar risken att drabbas av hudcancer.

- Marie Ståhlberg. Clara Eishow clara.eishow@direktpres­s.se

Med rätt solskydd och smart solande håller du inte bara sjukdomarn­a borta, du bevarar även huden ung och fräsch.

Marie Ståhlberg, som är en av Apotektes butikschef­er, skickar ut en uppmaning inför sommarens starkaste strålar.

– Ett vanligt misstag är att man tar alldeles för lite solkräm, säger hon.

Här kommer några tips som är bra att komma ihåg!

Sök dig till skugga

Försök att undvika direkta solstrålar mellan klockan 11 och 15 på dagen, då de är som starkast.

Smörj in hela kroppen

Använd ordentligt med solkräm. Glöm inte bort att smörja in öronen, händerna, fötterna, hårbotten, läpparna, knävecken, under kläderna och runt ögonen. Tänk på att även om du är insmord är en keps eller hatt det bästa skyddet.

Alla ska skydda sig

Oavsett hur tålig din hud är bör du smörja in kroppen om du ska vistas i solen.

Fyll på ofta

Glöm inte att smörja på mer solskydd minst varannan timme. Solskyddet försvinner när vi svettas, efter ett dopp eller när vi torkar oss med en handduk, därför ska man smörja in sig flera gånger.

– Man ska ta mer solkräm än vad man tror, en handflata full till en hel kropp. Är det till ett barn då är det barnets handflata full som gäller, säger Marie Ståhlberg.

Inte bara när du badar

Tänk på att smörja in dig när du ska exempelvis sitta ute och äta. All exponering för solljus kan leda till allvarliga hudsjukdom­ar.

Därför är det extra viktigt att skydda din hud när du ska ut i det härliga vädret – för det är ju ändå utomhus som vi vill vara när det är sommar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH CLARA EISHOW ?? SOLA SAKTA. Undvik strålarnas starka timmar och smörj på solskydd ofta, är några av tipsen inför en sommar utomhus.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH CLARA EISHOW SOLA SAKTA. Undvik strålarnas starka timmar och smörj på solskydd ofta, är några av tipsen inför en sommar utomhus.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden