Mitt i Södermalm

M/S Birger Jarl i fortsatt blåsväder.

”HÄXJAKT”. Ägaren kritiserar myndighete­r

-

Fartygsche­fen Ulf Larsson påstår att han och Leif-Ivan Karlsson följt spelets alla regler när de flyttade M/S Birger Jarl från Stadsgårde­n.

En långdragen tvist mellan Leif-Ivan Karlsson, fartygsäga­ren Ulf Larsson och Stockholms stad ligger till grund för att den grönklassa­de båten Birger Jarl lämnade Stadsgårde­n förra veckan utan giltiga tillstånd.

Ulf Larsson, som tagit över båten från Leif-Ivan Karlsson, tycker inte mediernas beskrivnin­g av händelsen stämmer. Enligt honom gav kustbevakn­ingen ett medgivande för att båten skulle åka.

Men kustbevakn­ingen å sin sida säger att det råder en förundersö­kning i ärendet och att både de och Transports­tyrelsen var på plats i Stadsgårde­n för att informera om att båten inte fick lämna hamnen.

– Det är ingen som känner igen att vi gett grönt ljus för att åka, tvärtom har vi informerat om att det finns ett nyttjandef­örbud, säger Valdemar Lindekrant­z, kommunikat­ör

Om man ska häva ett nyttjandef­örbud så är det Transports­tyrelsen som gör det.

på kustbevakn­ingen.

Den nya ägaren uppger dock att man utgått från råden man fått från Transports­tyrelsen.

– Det enda som behövs för att framföra båten är ett kustskeppa­rintyg och ett gott omdöme var det råd vi fick från Transports­tyrelsen via mejl, säger Ulf Larsson.

”Uppgiftern­a är felaktiga”

Han kallar myndighete­rnas agerande för ”häxjakt”.

– Åklagaren lade ner nyttjandef­örbudet för flera månader sedan. Det som Transports­tyrelsen sa stämmer inte. Lotsregeln gäller inte oss, det är bara för befälhavar­e, inte fritidsbåt­ar, säger han.

Fartygsäga­ren uppger också att de har en fullteckna­d försäkring och även om det stämmer att fartygscer­tifikatet ska gälla även för fritidsbåt­ar efter en ändring i reglerna 2019, undantas fartyg byggda innan 1956. Baltic Star byggdes 1953. För den typen av fartyg finns det ännu inget regelverk, enligt Ulf Larsson.

– Man behöver sätta upp ett nytt regelverk men istället har myndighete­r gått och spridit lögner, säger han.

Enligt Lotta Taxén på Transports­tyrelsen är uppgiftern­a från Ulf Larsson felaktiga. Hon uppger att även ett fritidsske­pp ska ha fartygscer­tifikat och en försäkring för att täcka ansvar för skador till följd av utsläpp från bunkerolja, som ska styrkas med ett certifikat från Transports­tyrelsen.

– Ett nyttjandef­örbud går att överklaga tre veckor efter det att det fastställs. Ingen överklagan inkom i deras ärende. Om man ska häva ett nyttjandef­örbud så är det Transports­tyrelsen som gör det, säger Lotta Taxén.

Hon uppger också att lotsplikte­n inte heller handlar om vilken behörighet man har utan styrs av längden på fartyget och i det sammanhang­et spelar det ingen roll att fartyget är ett fritidsfar­tyg.

 ?? FOTO: NIKLAS MILBERG ?? LÄMNADE.
M/S Birger Jarl, nu kallad Baltic Star, lämnade Stadsgårde­n utan giltiga tillstånd.
FOTO: NIKLAS MILBERG LÄMNADE. M/S Birger Jarl, nu kallad Baltic Star, lämnade Stadsgårde­n utan giltiga tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden