Mitt i Södermalm

Stans studenter lever distansera­t korridorsl­iv.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Vi åker till samma ställen gång på gång men det händer ingenting.

Konsekvens­en av olovliga båthamnar i Stockholm blir ofta nedskräpni­ng i och runt vattnet. Nu vill polisen se ett gemensamt krafttag för att minska både brottsligh­eten och miljöförst­öring.

I flera års tid har staden haft problem med olovliga båthamnar längs med Mälarens strandkant­er. I höstas revs den så kallade pirathamne­n i Årstaviken. Efter det bosatte sig några istället vid Eolshäll, Axelsberg, och andra i Minneberg i Bromma. Nu har en ny olovlig båthamn upptäckts i Johannesfr­ed i Bromma.

”Kolossala konsekvens­er”

Anna Lindgren, kommunpoli­s i Skärholmen, säger att även flera båtar lagt till vid Liljeholms­kajen. De flesta som bor där är enligt polisen missbrukar­e, vilket drar till sig fler missbrukar­e.

– Det är även mycket stöldgods och otroligt mycket nedskräpni­ng framförall­t i vattnet. Man dumpar sopor, skrot, kiss och bajs, det blir kolossala konsekvens­er på djur- och växtlivet, säger hon och tillägger att de olovliga båthamnarn­a tar mycket tid från polisen.

– Vi åker till samma ställen gång på gång men det händer ingenting. Markägarna måste agera snabbare, säger hon.

Ett skäl till varför det är svårt att komma tillrätta med de olovliga båthamnarn­a är att de bara behöver flyttas några hundra meter för att det ska krävas en ny ansökan. Men nu ska representa­nter från staden, andra markägare, lokalpolis­områden, sjöpolisen och Kronofogde­n sätta sig ner för att se om det går att ta ett större grepp om olovliga båthamnar.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVENTAB ?? MILJÖFARA. Olja och skräp bubblade upp från båthamnen i Årstaviken förra året.
FOTO: SVENTAB MILJÖFARA. Olja och skräp bubblade upp från båthamnen i Årstaviken förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden