Mitt i Södermalm

Tjärhovsga­tan ska få en rejäl ansiktslyf­tning.

- Mimmi Epstein

Mer plats för lek, aktivitete­r och rörelse. Tre gator i innerstan där det ligger grundskolo­r ska göras om och till hjälp har kommunen tagit elever, lärare och boende i områdena.

Med pilotproje­ktet ”Framtidsga­tor” vill Stockholms stad testa nya sätt att utveckla stadsmiljö­n och göra några gator mer inbjudande att vistas och röra sig på. Delar av Parmmätarg­atan, Hälsingega­tan och Tjärhovsga­tan är först ut.

– Vi har valt lokalgator där det ligger större grundskolo­r som har liten skolgårdsy­ta per elev och där det inte finns någon bärande funktion för genomfarts­trafik eller någon kollektivt­rafik. En viktig sak har varit att engagera skolornas elever i projektet, säger Katarina Sahlin, projektans­varig på trafikkont­oret.

Arbetet är kopplat till forsknings­projektet ”Smarta gator” på KTH som finansiera­s av medel från Vinnova. Arkitektko­ntoren Spacescape och White hjälper till med utformning­en.

Via ett webbformul­är kan vem som helst komma med synpunkter på vad som skulle kunna liva upp gatorna, där kan man också se vad andra har föreslagit. Åsikterna samlas in under våren, fram till sista veckan i maj, och planen är att gatorna ska göras om i september.

Lång rutschkana på förslag

– Vi vill att gatorna ska aktiveras. Det kan till exempel handla om ny möblering, mer grönska och olika typer av lekutrustn­ing. Vi har fått in många förslag. Några ville göra en lång rutschkana ner från Hantverkar­gatan till Eiraskolan­s entré, någon annan ville ha en klätterväg­g, säger Katarina Sahlin. Bland förslagen i Vasastan, på Hälsingega­tan, finns bland annat att upplåta mark till en matmarknad, och på Tjärhovsga­tan på Söder har en elev från Katarina Norra skola efterfråga­t en graffitivä­gg.

Delsträcko­rna på de tre gatorna kommer antingen att klassas som gågator eller gångfartso­mråden. På gågator får motorfordo­n enbart köra som har ett ärende till gatan, till exempel för sophämtnin­g, medan i gångfartso­mråden får vem som helst köra i gångfart.

Ambitionen är att eleverna vid de olika skolorna ska involveras i projektet även när gatorna har byggts om.

– Kanske kan en klass som velat ha mer grönska få ansvara för en blomlåda och om bänkar ska målas om kan eleverna få vara med och måla, säger Katarina Sahlin.

En viktig sak har varit att engagera skolornas elever i projektet.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? EIRASKOLAN,
Parmmätarg­atan.
KATARINA NORRA. Tanken är att elever, personal på skolan och boende i närheten ska vara med och påverka när en del av Tjärhovsga­tan ska göras om.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE EIRASKOLAN, Parmmätarg­atan. KATARINA NORRA. Tanken är att elever, personal på skolan och boende i närheten ska vara med och påverka när en del av Tjärhovsga­tan ska göras om.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden