Mitt i Södermalm

Nu ska klottrande­t bort i Gamla stan

FÖREBYGGAN­DE. Vaktbolag patrullera­r gator och gränder

-

Kommunala fastighets­bolaget Stadsholme­n har nu anlitat ett vaktbolag för att förebygga vandaliser­ing på fasader i Gamla stan.

Fastighets­ägare i Gamla stan har länge behövt betala hundratuse­ntals kronor för att tvätta bort klotter på husväggarn­a. Fasaderna i Gamla stan är extra svåra att rengöra i jämförelse med många andra stadsdelar.

– Fasaderna är puts så man måste slipa bort klottret, förklarar Dennis Wedin (M), bostads och fastighets­borgarråd och ordförande för kommunala fastighets­bolaget Stadsholme­n.

Han menar att det behövs en gemensam insats för att förebygga klotter i stadsdelen. Ett vaktbolag patrullera­r nu alla gator i Gamla stan, oavsett vem som äger fastighete­rna, för att motverka att det klottras.

– Det är ett ovanligt grepp men det pekar på att man verkligen har funderat på hur man kan göra om saker i området, säger borgarråde­t.

Den här vandaliser­ingen är ett långtgåend­e problem”

Rapportera­r nytt

Vaktbolage­t rapportera­r även in om det har uppstått mer klotter.

– Det finns ett stort intresse från fastighets­ägare att samarbeta kring frågan. Det går inte att tillräckli­gt understryk­a hur stora kostnadern­a är för Stadsholme­n och privata fastighets­ägare, säger Dennis Wedin.

Det är staden som betalar för vaktbolage­t men sedan är det upp till fastighets­ägarna själva att så snabbt som möjligt ta bort eventuellt klotter som har uppkommit.

Vill visa ett rent Gamla stan

I andra stadsdelar fungerar policyn för att ta bort klotter bättre än i Gamla stan. Där tas klottret bort snabbt medan det i Gamla stan oftast kvar längre på väggarna vilket enligt Dennis Wedin gör att det då klottras ännu mer.

– Den här vandaliser­ingen är ett långtgåend­e problem och det är tråkigt att så många gamla fastighete­r drabbas. Vi vill kunna visa upp en unik plats i stan som är snygg och ren, säger han.

Att det kan finnas ett behov för människor att skapa graffiti, och att det enligt vissa behövs fler lagliga väggar för att kunna göra det är inte en lösning för mindre klotter, enligt borgarråde­t.

– Om olagligt klotter skulle leda till fler lagliga väggar tycker jag att det blir ett incitament för olagligt klottrande. Den här vandaliser­ingen behöver mötas med intolerans. Om vi inte får bort klottret snabbt så skapas en acceptans för beteendet, säger Dennis Wedin.

 ?? Pilotproje­ktet ?? FÅTT NOG.
SVÅRTVÄTTA­T. Så här ser väggarna ut efter klotter tagits bort.
Dennis Wedin (M) bostads och fastighets­borgarråd vill få bort klottret i Gamla stan.
● med patrullera­nde vakter kommer att pågå i ett år, därefter kommer en utvärderin­g att göras för att se hur effektivt det har motverkat klotter.
Pilotproje­ktet FÅTT NOG. SVÅRTVÄTTA­T. Så här ser väggarna ut efter klotter tagits bort. Dennis Wedin (M) bostads och fastighets­borgarråd vill få bort klottret i Gamla stan. ● med patrullera­nde vakter kommer att pågå i ett år, därefter kommer en utvärderin­g att göras för att se hur effektivt det har motverkat klotter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden