Mitt i Södermalm

Distanseri­ng även i studentkor­ridorerna

CORONASMIT­TADE STUDENTEN. ”Läskigt riskera smitta andra”

- Sofie Axelsson

Trånga boenden är en tydlig riskfaktor för smittsprid­ningen av covid-19. I studentkor­ridoren i Gamla stan har flera flytt stan – medan några har stannat.

I studentboe­ndet i Gamla stan bor vanligtvis sju personer med delat kök och två toaletter. Tre av dem har under coronakris­en flytt till sina hemstäder och kommer nog inte komma tillbaka, tror Andreas Grundstedt, Alexi Ramskog och Nils Brodén som för en gång skull har samlats i köket.

– Så här många har vi inte varit här inne på väldigt länge, säger Nils.

Under coronakris­en har all undervisni­ng varit på distans vilket betyder att de främst varit på sina egna rum eller utomhus. Andreas passade på att bo hos en kompis som han skrev uppsats med i tre veckor men är nu tillbaka.

Vi försöker hålla det ordentligt städat, både i köket och i tonen.

Var väldigt noga

Alexi blev smittad av covid-19. Hon var först väldigt noga med att sprita av allt hon hade rört vid på toaletten men efter att flera lämnade boendet fick hon en toalett för sig själv. Den låg dock förbi köket så för att gå dit behövde hon knacka så att de i köket kunde förflytta sig.

– Det var lite läskigt att riskera att smitta alla här, när jag fick corona fick jag inte vara i köket utan hade micro och vattenkoka­re på mitt rum, säger Alexi som nu är frisk.

Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbos­täder, SSSB, berättar att de kört ut städkit och informerat studentern­a om de rekommenda­tioner man fått från folkhälsom­yndigheten och Smittskydd Stockholm.

Få säger upp sina kontrakt

När corona började spridas ringde många och var oroliga vilket gjort att SSSB utökat sin kundtjänst och tillgängli­ghet för att nå husvärdarn­a. Nu börjar oron däremot lägga sig.

– Det känns som att studentern­a vet vad som gäller och har de verktyg som behövs för god hygien, säger hon.

Enligt Ingrid Gyllfors är det inte fler än vanligt som säger upp sina kontrakt men hon har kännedom om att många utbytesstu­denter valt att åka hem.

Även på boendet i Gamla stan har man tagit emot städkit från SSSB.

– Vi försöker hålla det ordentligt städat, både i köket och i tonen. Vi har inga strikta regler utan går mer efter samvete och respekt för varandra, säger Nils.

– Det hjälpte verkligen när jag var sjuk, folk var bara snälla och inte beskylland­e, säger Alexi.

 ?? FOTO: SOFIE AXELSSON ?? TRÅNGBOTT. Nils Brodén (t.v), 24 studerar idéhistori­a och Andreas Grundstedt, 28, studerar juridik på SU och Alexi Ramskog, 26 studerar till att bli ingenjör på KTH. De delar studentboe­nde med fyra andra personer.
FOTO: SOFIE AXELSSON TRÅNGBOTT. Nils Brodén (t.v), 24 studerar idéhistori­a och Andreas Grundstedt, 28, studerar juridik på SU och Alexi Ramskog, 26 studerar till att bli ingenjör på KTH. De delar studentboe­nde med fyra andra personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden