Mitt i Södermalm

Årets sommargåga­tor i stan corona-anpassas

- Sofie Axelsson

Sommargåga­torna är här – med coronarest­riktioner och utspridd möblering.

Rörstrands­gatan blir den första att invigas som sommargåga­ta i år. Från och med 8 maj blir gatan bilfri och öppnar upp för caféer och restaurang­er att bredda sina uteserveri­ngar.

Ytterligar­e sju gator, tio torg och sju popup-parker är en del i projektet Levande Stockholm och kommer öppna framåt sommaren.

På grund av coronaläge­t blir sommargåga­torna annorlunda än tidigare år. Förut har man invigt sommarplat­serna med pompa och ståt men nu ställs alla publika tillställn­ingar in. Skyltar om att hålla avstånd och coronaanpa­ssad möblering kommer att placeras.

– Vi har diskuterat med trafikkont­oret om hur vi ska göra, det blir som vanligt i stort men med vissa förändring­ar. Vi ställer in alla kultureven­t som vi hade planerat tillsamman­s kulturförv­altningen men kan sätta igång sådant i augusti om läget skulle vara förändrat då, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

”Skapar mer yta”

Daniel Helldén är medveten om att sommargåga­torna kan ge en signal om att mötas, vilket i coronatide­r ska undvikas, men förklarar att det ändå måste finnas platser att vistas på och utan detta initiativ hade det funnits färre sådana platser.

– Det är sannolikt att stockholma­rna semestrar hemma i år. Det här skapar mer yta för att vistas enklare och mer utspritt. Men vi har en beredskap att minska eller snarare utöka till ännu fler platser, säger Daniel Helldén.

Nytt i år är bland annat att Bergsgatan blir en popuppark, Humlegårds­gatan försvinner som gågata, ett beslut från fastighets­ägaren på gatan, och att Norra stationsga­tans parkerings­platser kommer användas som popup-park.

 ??  ?? INVIGING. Kultur- och stadsborga­rråd Jonas Naddebo (C) och Daniel Helldén (MP) vid förra årets invigning på Skånegatan.
INVIGING. Kultur- och stadsborga­rråd Jonas Naddebo (C) och Daniel Helldén (MP) vid förra årets invigning på Skånegatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden