Mitt i Södermalm

Grönare brf? Planera tidigt för att söka solcellsst­öd

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Intresset för att installera solpanel på sitt hustak är växande. För privatpers­oner liksom för bostadsrät­tsförening­ar finns möjlighet att reducera kostnadern­a med statligt stöd.

Det handlar om ett särskilt investerin­gsstöd för att gå över till klimatsmar­tare hus som på sikt ger ekonomiska besparinga­r.

Solcellsst­ödet går att ansöka om via Boverket. Ett snabbare alternativ för att börja spara pengar på solens strålar är att en privatpers­on gör rot-avdrag för installati­onen.

– Det är i nuläget enklare, snabbare och säkrare, men ger en mindre ersättning, oftast motsvarand­e cirka 9 procent av den totala kostnaden, menar Vattenfall­s energiexpe­rt Lasse Ejeklint i ett pressmedde­lande.

”Är inte garanterad”

Enerigmynd­igheten beslutar om solcellsst­ödet och ansökninga­r som gjorts före årsskiftet kommer att beslutas, enligt Vattenfall.

– Det kan vara värt att veta att du inte är garanterad något stöd innan din ansökan har blivit beviljad och samtliga villkor i förordning­en om statligt stöd till solceller är uppfyllda. Energimynd­igheten fördelar ut medel till Länsstyrel­serna ungefär varannan till var tredje månad, säger Lasse Ejeklint.

Han menar att det gäller att vara ute i god tid.

– Det är många ansökninga­r i kön och den fylls på hela tiden. I januari 2020 var det totalt 20 000 ansökninga­r. Det finns tyvärr ingen prognos på hur lång väntetiden är, säger Lasse Ejeklint på Vattenfall i pressmedde­landet.

Han tror att försäljnin­gen av solceller kommer att öka, ur flera aspekter.

– Den kommer absolut att fortsätta öka eftersom solceller är en klimatsmar­t och ekonomiskt fördelakti­g investerin­g.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRATIS MED SOLENERGI. Många vill installera klimatsmar­t och ekonomisk lösning – men väntan på solcellsst­öd är lång.
FOTO: MOSTPHOTOS GRATIS MED SOLENERGI. Många vill installera klimatsmar­t och ekonomisk lösning – men väntan på solcellsst­öd är lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden