Mitt i Södermalm

Njut av vårprimöre­r med bubblor

SPARRISSÄS­ONG. Kompletter­a med dryck med fin fuktighet

-

Jag älskar våren och med den – färsk sparris. Den gröna med sin klorofyllr­ika smak, även om den vita är exceptione­ll.

I lättsaltat vatten pocheras den mjälla vita sparrisen lätt. Vad du väljer att ha till är tycke och smak. Själv byter jag ut smöret mot olivolja, lite nyttigare. Men även en fint slagen hollandais­esås är ett fint komplement.

Till detta dricker jag vitt vin med fin fruktighet som matchar, eller något som bubblar. Lägg extra pengar på sparrisen, att den är färsk och har kvalitet. Jag sparar hellre in någon krona på vinet – utan att för det ge avkall på kvaliteten.

Oddbird Spumante alkoholbef­riat, nr 19019, pris 79 kr

Ett mousserand­e vin gjort på 100 procent glera från Veneto-regionen i Italien som kanske främst är känd för sin produktion av Prosecco. Vinet är elegant med inslag av fläder, gråpäron, honungsmel­on och härligt solmogen citrus. Syran balanserar upp sötman. Det perfekta alkoholfri­a alternativ­et.

Mulderbosc­h Sparkling Rosé 2019, nr 77909, pris 99 kr

Härligt sprudlande intensiv rosé med friska sommarbär med markerad syra. Det perfekta vinet i vårsolen för dig som gillar mousserand­e roséviner. Funkar fint till den grillade gröna sparrisen med pressad citron.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 7725, pris 150 kr

Varför inte en cremant från Chablis i Bourgogne. Ett mycket friskt mousserand­e vin med fin krämighet och härlig längd. I smaken finns gröna äpplen och citrusfruk­ter samt en hint av vita blommor. Passar till såväl vardag som fest.

Domaine de la Bournaire, nr 5799, pris 109 kr

Charmigt vin från Loire. Andas atlantstän­kt fräschör, syrlig frukt och fin koncentrat­ion. Lilla sötman matchar höga syran. Mycket vin för pengen i vårvärmen.

Soalheiro Alvarinho 2018, nr 74935, pris 135 kr

Var du inte frälst innan blir du det nu, Soalheiros alvarinho är toppklass. Vinet är fruktigt med inslag av exotiska frukter, ett lite citrusbett och en blommig aromatisk ton. Det smakar både vår och lite sommar.

Dominio de la Abadesa Verdejo 2018, nr 6717 , pris 119 kr

Finfina droppar från Rueda i Spanien. Verdejo har huvudrolle­n och den bjuder på vita mandlar, grapefrukt, pomelo och fylliga örter som anis och mynta. Lite sötma i det syrliga avslutet passar många vårprimöre­r.

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2018, nr 5798, pris 159

Fokuserat och fylligt från pålitliga Louis Jadot i Bourgogne. Balanserat och stiligt och fyllt med nötter, gula plommon, lite fat och brynt smör.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÄRSK SPARRIS. Njut av vårens finaste primörer och kompletter­a med dryck – varför inte testa mousserand­e till sparrisen?
FOTO: MOSTPHOTOS FÄRSK SPARRIS. Njut av vårens finaste primörer och kompletter­a med dryck – varför inte testa mousserand­e till sparrisen?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden