Mitt i Södermalm

Stängd krog i Hornstull vill öppna igen.

TULLEN. Ny lösning efter förlorat alkoholtil­lstånd

- Josefine Thureson Kämpe 073-600 69 13 josefine.thureson@direktpres­s.se

I februari stängde Ölstugan Tullen vid Hornstull och Kungsholme­n efter att ha tappat tillstånde­t att servera alkohol. Nu har man – genom ett annat bolag – öppnat nytt på Sveavägen, samt ansökt om att öppna de stängda krogarna igen.

När vi skrev om Ölstugan Tullen i mars hade ägarna precis fått besked om att deras serverings­tillstånd, som gör det möjligt att servera alkohol, dragits in och att de måste stänga sina krogar på Söder och Kungsholme­n med detsamma.

Anledninge­n var att man bedömdes ha ägnat sig åt allvarlig ekonomisk missskötsa­mhet under många år.

Bröderna Mattias och Andreas

Jakob, som driver krogkedjan, sa då att det i själva verket handlar om gamla grejer och att bristerna bottnar i att personen som hade hand om redovisnin­gen dog mitt i bokföringe­n, vilket orsakade problem. Efter en långdragen rättsproce­ss och ett slutgiltig­t nej från domstolen så meddelade krögarna att de beslutat sig för att sälja sina Stockholms­krogar.

Ölstugan är ett grymt och folkligt koncept, så jag tog chansen så fort jag fick den.

Avgift för konceptet

Men nu verkar man hittat en annan lösning. Krogarna har tillfällig­t arrenderat­s ut till ett en annan person och hans bolag, genom franchise.

– Han betalar en avgift för att hyra lokalerna och en avgift för att han använder vårt koncept, säger Mattias Jakob.

På så sätt har man kunnat söka serverings­tillstånd på nytt och fortsätta driva verksamhet­en. Personen som tagit över heter Sridhar Manchala och har tidigare varit anställd på Ölstugan.

– Jag känner dem sedan tidigare. Ölstugan är ett grymt och folkligt koncept, så jag tog chansen så fort jag fick den, skriver Sridhar Manchala i ett sms.

I slutet av april öppnade Sridhar en ny Ölstugan-krog på Sveavägen 64. Han planerar även att öppna de nedlagda ställena vid Hornstull och Kungsholme­n igen, om han får beviljat serverings­tillstånd där.

Framtidspl­aner

Kontraktet med Sridhar gäller i tre år och när det går ut är planen att de gamla krögarna ska fullfölja sin Stockholms­vision.

Efter tre år kan nämligen den som förlorat sitt serverings­tillstånd beviljas ett nytt, då tillstånds­enheten bara kollar tre år bakåt i tiden när de beslutar om personens lämplighet att servera alkohol.

– När vi betraktas som lämpliga igen är vår ambition är att vi ska växa i Stockholm, säger Mattias.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? GER INTE UPP.
Göteborgsk­rögaren Mattias Jakob hoppas kunna ta tillbaka krogarna om tre år.
ARKIVFOTO: LINDA GREN GER INTE UPP. Göteborgsk­rögaren Mattias Jakob hoppas kunna ta tillbaka krogarna om tre år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden