Mitt i Södermalm

Han låter lyssnarna lösa mysteriet på Söder.

Södermalm Noir är en fiktiv berättelse om ett mord på Söder som låter lyssnaren göra de avgörande valen för att lösa mysteriet. Joseph Pollack är söderälska­ren och manusförfa­ttaren som skapat det ovanliga konceptet.

- Sofie Axelsson 073-600 69 17 sofie.axelsson@direktpres­s.se

Privatdete­ktiven Malcolm följer ett spår på Södermalm som leder honom till tre kidnappade kvinnor. Just när han ska rädda dem får han ett slag mot huvudet och medan han ligger medvetslös stryps en av kvinnorna till döds.

Berättelse­n Södermalm Noir är en podcast där man som lyssnare går i en suggestiv 60-talsvärld fylld med Hasse och Tage-referenser och söderslang. Då och då hamnar man i ett vägskäl där man får välja alternativ A eller B och får, beroende val, hoppa fram till föreslagen tidpunkt och då veta om man gjort ”rätt” eller ”fel” val.

– Det är ganska ovanligt med fiktiva podcasts i Sverige och jag tänkte först att det interaktiv­a kanske blir för mycket, men jag tror att det fungerar ändå, säger manusförfa­ttaren Joseph Pollack.

Idén om att göra en podcast av det material som han tidigare funderat på som tvserie kom till honom på en konsert på Debaser Strand förra hösten.

– Det är på konserter, när man promenerar eller står i duschen som man får de bästa idéerna, säger Joseph.

Inspiratio­n från klassiker

Joseph, som växt upp i Israel och levt en stor del av sitt liv i Skåne, har trots det alltid känt en stor kärlek för Södermalm och gamla svenska 60-talsfilmer.

– Jag har växt upp med Vilgot Sjöman-filmer som ”Nyfiken gul” och ”491” som ju blev ett ramaskri när den kom ut 1964. Språket och estetiken var så otroligt spännande, säger Joseph.

Härifrån har han tagit en hel del inspiratio­n och även Tage Danielsson får göra ett inspel som vittne i podcasten.

Joseph bor för tillfället i Nacka men hoppas på att snart kunna flytta tillbaka till Söder, där han tidigare bott ett par år.

– Det är den stadsdel jag är i mest, där mina kompisar bor, där jag är på barhäng och där jag promenerar mycket, säger han.

Åtta avsnitt

Totalt får den nya Söderpodde­n åtta avsnitt.

– Sista avsnittet blir en höguppläsn­ing i Vitabergsp­arken 13 juni. Då kan man komma med filtar och lyssna, eller vänta tills den kommer ut som podd, 18 juni.

Sedan väntar två säsonger till av interaktiv­a mysterier, ett som ska utspela sig på 90-talet och ett på 1910-talet – på Södermalm såklart.

Sista avsnittet blir en höguppläsn­ing i Vitabergsp­arken.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PODDAKTUEL­L. Joseph Pollack ser fram emot att flytta tillbaka till Söder. Tills dess förkovrar han sig i Söderslang och Södermiljö­er i sin nya mysteriepo­dd.
FOTO: PRIVAT PODDAKTUEL­L. Joseph Pollack ser fram emot att flytta tillbaka till Söder. Tills dess förkovrar han sig i Söderslang och Södermiljö­er i sin nya mysteriepo­dd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden