Mitt i Södermalm

Intresset för husdjur ökar

Just nu väljer många att skaffa husdjur. En del vill ha sällskap, för andra är tajmingen rätt. Oavsett anledning gör djur att vi mår bättre, menar experten.

- Jonas Månsson jonas.mansson@direktpres­s.se

Katthemmet Solgläntan i Vallentuna tar emot hemlösa katter för omplacerin­g.

Under normala omständigh­eter brukar verksamhet­en ha mellan 30 och 40 katter inne. Men de senaste månaderna har verksamhet­schefen Lena Engen Bäckström sett en ökad efterfråga­n.

– Det är många som vill ha katter. Nu har vi ungefär 20 stycken inne, säger hon.

Lena Engen Bäckström ser en direkt koppling till den pågående pandemin.

– Det är ganska lätt att se att det beror på att folk sitter hemma i karantän och har mycket tid över, säger hon.

Ökning för hundar

Hundstalle­t Stockholm i Åkeshov får generellt in många intressean­mälningar för deras hundar som söker nytt hem, men har även uppmärksam­mat en viss ökning av att skaffa hund den senaste tiden.

– Det är mycket positivt att folk är intressera­de av att ge en hemlös hund en ny chans att få nytt hem och ett underbart liv, och ser hur fantastisk­t det är att leva med hund, skriver Lucille på Hundstalle­t i ett mejl till tidningen.

”Ökat väldigt mycket”

Svenska kennelklub­ben såg mellan 2018 och 2019 en total ökning på en procent i antalet som skaffar hund via en kennel. Hittills i år har den siffran ökat till tio procent.

– Det har ökat väldigt mycket. Vi har även sett ökat tryck på sajten köpahund.se, säger Hans Rosenberg, presstales­person på Svenska kennelklub­ben.

Han tycker det är positivt att fler får upp ögonen för djur och ser flera anledninga­r till att fler väljer att skaffa husdjur. En är att många vill ha någon som sällskap nu när de är hemma. En annan anledning kan vara att ett redan planerat införskaff­ande av hund nu tidigarelä­ggs.

– Vi ser flera som ändå hade tänkt att skaffa hund senare och gör det nu i stället när de har mer tid, säger han.

Samtidigt lyfter han att det är ett beslut med ansvar och som förändrar vardagen.

– Det finns alltid en risk att man inte riktigt har tänkt över sitt beslut att köpa en valp. Det händer även att uppfödare säger nej till en köpare. Våra uppfödare är måna om hundarna och vill helst inte ta tillbaka dem efter några månader, säger Hans Rosenberg.

Tänk igenom beslutet

Även på katthemmet Solgläntan är man måna om att blivande kattägare ska tänka igenom sitt beslut så att de inte ändrar sig när vardagen är en helt annan.

– Den tiden som många har nu kommer de inte ha jämt. Vi förhör oss alltid noga och man får först träffa katten, sedan åka hem och fundera och sedan komma tillbaka. Där gör vi ingen skillnad nu, säger Lena Engen Bäckström.

Den tiden som många har nu kommer de inte ha jämt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POPULÄRT. När många jobbar hemma föds kanske längtan efter en ny mjuk kompis att gosa med. Men kom ihåg att den nya familjemed­lemmen ska tas om hand även efter pandemin, uppmanar hund- och kattstall.
FOTO: MOSTPHOTOS POPULÄRT. När många jobbar hemma föds kanske längtan efter en ny mjuk kompis att gosa med. Men kom ihåg att den nya familjemed­lemmen ska tas om hand även efter pandemin, uppmanar hund- och kattstall.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SER ÖKNING. Lena Engen Bäckström, verksamhet­schef på katthemmet Solgläntan i Vallentuna.
FOTO: PRIVAT SER ÖKNING. Lena Engen Bäckström, verksamhet­schef på katthemmet Solgläntan i Vallentuna.
 ?? KÄLLA: JORDBRUKSV­ERKET FOTO: MÅNS ENGELBREKT­SSON ?? ●
●
●
●
●
●
●
● 3 853 3 936 4 580 4 361 4 835 4 508 4 843 5 345
KÄLLA: JORDBRUKSV­ERKET FOTO: MÅNS ENGELBREKT­SSON ● ● ● ● ● ● ● ● 3 853 3 936 4 580 4 361 4 835 4 508 4 843 5 345

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden