Mitt i Södermalm

Testa dina kunskaper om coronaviru­set

- Eva Tonström

De långa köerna till kolonilott­er i Stockholm är inte okej. Det säger de styrande politikern­a i Skarpnäck, som vill att staden tar fram förslag på nya platser.

Tidningen berättade nyligen att köerna till att få en kolonilott i någon av stadens cirka 70 koloniträd­gårdar är längre än någonsin. Upp emot 10 000 personer väntar just nu på en markplätt att odla på, men konkurrens­en om stadens mark är stor.

Föreningen Stockholms koloniträd­gårdar har föreslagit fem platser i Söderort som skulle vara lämpliga för nya koloniområ­den, men har hittills fått nej av staden av olika skäl.

Det här har fått politikern­a i Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd att reagera. Efter att ha läst SöderortDi­rekts artikel har den grönblå majoritete­n (MP, M, L, C och KD) satt ihop en skrivelse där de uppmanar stadsdelsf­örvaltning­en i Skarpnäck att, ihop med staden centralt, ta fram förslag på nya odlingspla­tser i Söderort.

”Finns efterfråga­n”

– Vår gröna stadsdel borde kunna erbjuda flera områden för odling, både integrerat inom stadsdelen och utmed och inom naturreser­vat. Våra medborgare efterfråga­r det och vi vill att fackförval­tningarna ska hjälpa till att se till att mark kommer odlare till gagn, säger Ewa Larsson (MP) ordförande i Skarpnäcks stadsdel.

I skrivelsen säger de bland annat att Skarpnäck omgärdas av stora naturreser­vat, som Nackareser­vatet och Flaten, och att det bör finnas plats för fler odlare. ”Vi ser koloniområ­dena som värdefulla både ur ett socialt perspektiv men även för biologisk mångfald.” skriver de.

Ärendet lades i stadsdelsn­ämnden förra veckan.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? Ewa Larsson (MP).
POPPIS PYSSEL.
En av Söderorts koloniträd­gårdar i Enskededal­en.
ARKIVFOTO: LINDA GREN Ewa Larsson (MP). POPPIS PYSSEL. En av Söderorts koloniträd­gårdar i Enskededal­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden