Mitt i Södermalm

Experten: Beröring av djur gör att vi mår bra

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

I kristider behöver vi hitta saker som får oss att må bra. Då kan husdjur hjälpa, menar Ingrid Grange, beteendeve­tare och arbetstera­peut.

Ingrid Grange, beteendeve­tare och arbetstera­peut, har erfarenhet av djur i vården och dess effekter.

Hon menar att det är viktigt att hitta saker som vi mår bra av när dagarna ser annorlunda ut och har en annan struktur.

– Vi får brist på inspiratio­n när det blir mycket hemmasitta­nde, då kan gosa och klappa på husdjur göra så vi mår bättre genom att oxytocin frisätts. Hjärnan tappar sin kreativite­t annars, säger hon.

Oxytocin är ett ”må bra-hormon” som hjärnan behöver för att fungera. Det frigörs till exempel vid mjuk beröring som kramar och massage.

Har man ett djur i sin närhet så finns det alltid någon att prata med, även om det är en robotkatt.

Husdjur kan hjälpa

Ovissheten om framtiden, social distanseri­ng och medias rapporteri­ng tror Ingrid Grange bidrar att många mår dåligt nu. Då kan husdjur hjälpa, eftersom vi mår bättre när vi får bry oss om någon annan.

Att fler väljer att skaffa husdjur i coronatide­r har lyft frågan om det finns en risk att folk inte har samma tid för dem sen efter krisen. Men det är inte Ingrid Grange orolig för.

– Om man skaffar husdjur så har man nog tänkt över det länge även om det är nu det blir av. Känslan för sitt djur kommer finnas kvar även efter krisen, säger hon.

Även robotdjur fungerar

Ingrid Grange har tidigare ansvarat för ett projekt där man har prövat en robotkatt på ett demensboen­de vilket visade sig ha effekten att de äldre blev mycket lugnare och mådde överlag bättre.

Den har även visat ha effekt vid rehabilite­ring för barn, enligt Ingrid Grange.

– Har man ett djur i sin närhet så finns det alltid någon att prata med, även om det är en robotkatt, säger Ingrid Grange.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden