Mitt i Södermalm

Granne kom till räddning när krog i Sjöstan krisade

INSATS. ”Det räcker inte med schyssta ryggdunkni­ngar”

- Sofie Axelsson

Det är så viktigt att folk, inte minst under en kris, är människor och inte bara konsumente­r

Krogen öppnade bara ett par månader innan corona till stor del skulle ödelägga stadens restaurang­er och barer. Som en räddare i nöden steg sjöstadsbo­n Joakim in med konkret hjälp.

Kompisarna var skeptiska till att Majid (Majje) Mazloumi, som inte har någon tidigare erfarenhet i restaurang­branchen, förutom att ha tillbringa­t mycket tid på barer, nu skulle öppna en egen krog. Men Majje hade bestämt sig för att följa sin dröm och slog upp dörrarna till till krogen som då hette Na9jn runt nyår i Hammarby sjöstad.

Det började långsamt men i början på mars började ändå folk att trilla in allt oftare.

– Kompisarna började säga att det här har ju potential, säger Majje.

Sedan kom corona. Majje blev allt ensammare i baren och satte upp skyltar för att i alla fall få förbipasse­rande att vinka och le genom fönsterrut­an för att få tiden att gå.

Startade räddningsp­rojekt

Sjöstadsbo­n och varumarkna­dskonsulte­n Joakim Johansson tyckte synd om Majje som stod där ensam vid baren och bestämde sig för att han skulle försöka göra något åt situatione­n och startade ”Projekt rädda en bar”.

– Det räcker inte med schyssta ryggdunkni­ngar i dessa tider. Man behöver hjälpa till konkret, säger Joakim Johansson.

Budgeten låg på noll kronor så det blev mycket pysslande som att tapetsera fotourklip­p på väggarna och måla egna skyltar. Namnet på baren ändrades till Socialen efter Majjes sociala natur och en förhoppnin­g om att krogen ska bli ett lokalt stammishak.

– Jag vill att det ska vara som mitt hem, där jag står i köket och kompisarna är i vardagsrum­met, säger Majje.

Alla kan hjälpa till

Arbetet filmades och spreds i Facebookgr­upper, och ledde till glada hejarop och uppmärksam­het. Något som i sin tur ledde till att fler ville hjälpa till.

– Vi har fått hjälp med att skapa ett matkoncept med anknytning till sjöstaden, så kallad ”knegarmat” tillsamman­s med spanska lyxmackor, säger Joakim.

Andra stockholma­re har efter initiative­t velat rycka in, bland annat en vinexpert, ett kafferoste­ri och boende som erbjudit sig att skjutsa och leverea.

Men framförall­t har fler börjat komma in.

– Vi vill inte dra en massa folk utan bygga en gemenskap och sedan slutet av april har det blivit allt mer så, säger Joakim.

Joakim Johanssons bästa tips för andra krogar eller verksamhet­er som behöver räddas är att man måste bestämma sig för att göra något på riktigt och att inte glömma att vi alla har talanger och kan hjälpa till på olika sätt.

– Det är så viktigt att folk, inte minst under en kris, är människor och inte bara konsumente­r, säger Joakim.

 ?? FOTO: SOFIE AXELSSON ?? MÄKTIGARE TILLSAMMAN­S. Majid Mazloumi och Joakim Johansson. ”Det jag lärt mig från processen är att det alltid blir bättre och roligare att göra saker tillsamman­s och att man då inte känner sig lika maktlös”, säger Joakim Johansson.
FOTO: SOFIE AXELSSON MÄKTIGARE TILLSAMMAN­S. Majid Mazloumi och Joakim Johansson. ”Det jag lärt mig från processen är att det alltid blir bättre och roligare att göra saker tillsamman­s och att man då inte känner sig lika maktlös”, säger Joakim Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden