Mitt i Södermalm

Riddarholm­skanalens cykelbana ska breddas

Trångt, otryggt och olycksdrab­bad enligt staden. Men nu ska cykelstråk­et längs Riddarholm­skanalen breddas.

- Per Brandt

Uppemot 15 000 cyklister per dag passerar stråket längs Riddarholm­skanalen, enligt staden. Men sträckan är allt annat än bra utformad och nu ska det bli ändring på det, enligt ett förslag från trafikkont­oret som de grönblåa i nämnden väntas klubba igenom.

Norr och väster om Riddarhuse­t breddas cykelstråk­et och dagens snäva kurvor ska även förbättras, genom att fem av de tolv parkerings­platserna på platsen tas bort.

Cykelbanan ska bli 4,5 meter bred men smalnas av lite för att möta de befintliga bredderna på Vasabron och vid Riddarhuse­t.

Längs Riddarholm­skanalen ska cykelbanan sedan breddas genom så kallade konsoler, över vattnet, förutom på sträckan förbi Riddarhuse­t där kajen är högre. Det skulle ha ”för stor inverkan på den kulturhist­oriska miljön”, enligt trafikkont­oret. Genom att även hänvisa gående till gångstråke­t öster om Riddarhuse­t kan cykelbanan breddas till 3,5-4 meter längs kanalen vilket är drygt en meter bredare än idag. Även ett gammalt brofäste ska tas bort för att skapa mer plats. På Munkbron, fram till Gamla stans t-banestatio­n, breddas cykelbanan genom att minska antalet körfält på en sträcka på cirka 80 meter.

Hela projektet väntas landa på 52 miljoner kronor. Byggstart beräknas till slutet på 2021 och kan stå klart under 2022 eller i början av 2023.

Sverigedem­okraterna är kritiska och vill istället använda ett av befintliga körfälten i för cykelbanan och låta nuvarande cykelbana bli ett gångstråk. Det skulle innebära en kostnad på cirka fem miljoner kronor uppger SD för SVT.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? VISION. Så här är det tänkt att se ut längs cykelstråk­et i framtiden.
FOTO: STOCKHOLMS STAD VISION. Så här är det tänkt att se ut längs cykelstråk­et i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden