Mitt i Södermalm

Vänskap på videolänk: ”Jag har fått nytt självförtr­oende”

Sophie och Manar lär sig om varandras olika liv – på distans

-

Inför det första samtalet kändes det lite nervöst.

Att koppla upp sig för att småprata i en timme med en vilt främmande människa – tänk om det blir stelt?

– Först var jag lite blyg. Ända sen jag kom till Sverige för två år sedan har jag fått höra att svenskar inte är så sociala, att det tar lång tid att lära känna folk. Men med Sophie har det varit jättelätt, säger Manar Mohammed Salam Ramzi, 35-årig läkare bosatt i Brandberge­n.

Sophie Brömster, 31-årig psykologis­tudent från Svedmyra, såg tipset i sitt facebookfl­öde i slutet av mars och anmälde sig nästa dag.

Nyfikna på varandra

Digitalkom­pis är en av flera nystartade tjänster som kopplar ihop etablerade svenskar med personer som är nya i landet.

– Det blev match direkt. Jag har gått på språkcafé tidigare och har tyckt att det är ett spännande sätt att träffa nya människor. Nu med den sociala distanseri­ngen måste man ju hitta på nya vägar, säger Sophie.

På Digitalkom­pis webbsida finns en lista med frågor att ställa för att komma igång. Men den behövdes inte, berättar Sophie.

– Det gick lätt, vi kom snabbt in på personliga saker: ”Vad gör du när du är hemma? Vad tänker du på? Vad tycker du är viktigt i livet?” Vi har pratat mycket om våra familjer, hur vi längtar efter de släktingar vi inte kan träffa.

Sophie tycker att Coronakris­en har skapat en ny slags öppenhet mellan människor.

– Det här är en så speciell tid. Krisen har gjort oss mer nyfikna på varandra. Vi söker närhet och är känsliga på ett nytt sätt. Det är så spännande och fint att upptäcka vad mycket man delar, säger Sophie Brömster.

Saknat en svensk vän

Manar Mohammed Salam Ramzi fick förslaget att prova Digitalkom­pis av sin svenskalär­are. Hon har länge saknat någon att prata svenska med utanför klassrumme­t, vilket blev ännu mer akut när skolan gick över till distansund­ervisning.

– Ibland har jag försökt prata med folk vid busshållpl­atser, men det blir ju inte så långt. Och ingen av mina grannar kommer från Sverige. Jag har verkligen längtat efter att få en svensk vän, säger Manar.

Under de timslånga samtalen med Sophie har Manar kunnat få svar på allt som hon undrat om livet i Sverige.

– Det är så mycket jag varit nyfiken på: hur skulle Sophie fira påsk med sin familj? Hur tänker hon kring kärlek och relationer? Hon har varit väldigt öppen och jag har lärt mig så mycket.

Har blivit starkare

Och Sophie har i gengäld blivit insläppt i Manars vardagsliv med ramadanfir­ande och umgänget med familjen hemma. Att de ska börja träffas live så fort coronaläge­t tillåter det är en självklarh­et för båda.

Manar säger att hon känner sig tryggare sedan hon fick Sophie som vän.

– Tidigare vågade jag inte fråga svenskar om traditione­r, alla saker som ni brukar göra i livet. Det här ger mig självförtr­oende. Jag vågar integrera mig mer i det svenska samhället nu. Jag tycker att jag har blivit starkare.

Vad krävs för att två som aldrig har träffats ska inleda en vänskap över videolänk? För Sophie Brömster och Manar Ramzi började det med nyfikenhet. ”Nu vågar jag fråga om allt jag har undrat om Sverige,” säger Manar. ”Jag tror att coronan har gjort oss öppnare,” säger Sophie. Text: Petter Beckman Jag vågar integrera mig mer i det svenska samhället nu. Jag tycker att jag har blivit starkare.

 ??  ??
 ??  ?? MATCHADE. Manar Ramzi är läkare, utbildad i Bagdad, och pluggar för att kunna börja jobba i Sverige. Sophie Brömster är nästan färdigutbi­ldad psykolog. I april möttes de på Digitalkom­pis och har hunnit bli goda vänner.
MATCHADE. Manar Ramzi är läkare, utbildad i Bagdad, och pluggar för att kunna börja jobba i Sverige. Sophie Brömster är nästan färdigutbi­ldad psykolog. I april möttes de på Digitalkom­pis och har hunnit bli goda vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden