Mitt i Södermalm

Debaser får sin servering på vattnet

Efter flera turer med staden så får Debaser Strand till slut bygga sin efterlängt­ade ponton.

- Sofie Axelsson

Redan 2015 ansökte Debaser Strand om att få anlägga en ponton utanför strandkaje­n intill klubben. De har gång på gång fått nej från staden efter flera ansökninga­r sedan dess.

Men nu kommer nya besked. Den 22 juni öppnar Debaser Pontonen, och de planerar att hålla öppet klockan 12-24, fram till 5 september så länge vädret tillåter.

”När Nya Slussen pimpas med kinesiskt guld går vi old school och hämtar hem lite mer betong till Hornstulls Strand så alla Debaserare kan känna sig riktigt hemma i Sommarstoc­kholm”, skriver Debaser i ett pressmedde­lande.

– En så himla lång process men det är väldigt skönt att det nu kommer på plats, säger Annelie Telford, vd på Debaser Strand.

Pontonen ska bli 288 kvadratmet­er stor och de tre markiser som tidigare satt vid Debaser Slussen nu ska återanvänd­as på den nya serveringe­n. Det kommer att finnas en platsbyggd bar men man får inte bygga det kök som först var planerat, så maten kommer att lagas inifrån.

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateri­ngsnämnden, säger att man hela tiden har arbetat för att Debaser ska få bygga en ponton – men att nämnden sagt nej på grund av avrådan från Stockholms hamnar för att en ponton skulle störa sjöfarten.

Stockholms hamnar ändrade sig efter att en riskanalys gjordes men Sjöfartsve­rket blev inte helt övertygade förrän Debaser tog hjälp av ett konsultbol­ag, som gjorde en till riskanalys som kom fram till samma sak.

– Det har varit många turer men det har också varit många från staden som varit hjälpsamma och tyckt att det varit en bra idé. Så vi har inte kämpat helt själva, då hade vi inte kommit i hamn, säger Annelie Telford.

 ?? FOTO: THOMAS TELFORD ?? SJÖKROG. Här utanför strandkant­en ska Debaser bygga sin nya ponton.
FOTO: THOMAS TELFORD SJÖKROG. Här utanför strandkant­en ska Debaser bygga sin nya ponton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden