Mitt i Södermalm

Tamsons: Fusket ökar i SL–trafiken

- Per Brandt

Återigen bekräftas det även att hårdare tag ger resultat.

En minskning förra året. Men enligt trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) ökar nu fuskåkande­t i SL-trafiken när biljettkon­trollerna ställts in. Nu vill han återuppta kontroller­na så snabbt som möjligt och se över andra åtgärder mot fusket.

Förra året minskade tjuvåkande­t i SL-trafiken något, under sista halvåret var fusket en procentenh­et lägre än året innan vilket trafikförv­altningen tror har att göra med ett ökat antal kontroller. Även antalet utdelade straffavgi­fter ökade. 270 miljoner kronor räknar SL med i inkomstbor­tfall på grund av fusket under förra året, vilket är 10 miljoner mindre än 2018. Trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) gläds åt resultatet.

– Det här markerar att SLtrafiken är till för hederliga, betalande resenärer. Återigen bekräftas det även att hårdare tag ger resultat, både för ekonomin och tryggheten, säger han.

Men säg den Tamsonsglä­djen som varar för evigt. För enligt honom har han fått rapporter om att tjuvåkande­t, framförall­t med bussarna i länet, har ökat under coronakris­en när biljettkon­trollerna ställts in och det är påstigning i de bakre dörrarna.

Det är är något som alla operatörer inom länet får vittnesmål om från deras chaufförer, berättar han vilket är ”väldigt allvarligt”.

”Stjäl från sjukvården”

Det handlar bland annat om att flera chaufförer och andra medarbetar­e har hört resenärer tala om att det är bra med ”gratis kollektivt­rafik”, att det är ”skönt att inte behöva betala”, och nya resmönster, som korta hopon-hopoffreso­r, på nya sträckor.

– Från min horisont vill jag slå fast att den som nu utnyttjar det här för egen vinning inte bara gör kollektivt­rafiken en otjänst. Den stjäl även pengar från sjukvården, intensivvå­rden, där behovet av resurser är stort just nu.

Planerar extrakontr­oller

Tamsons ser gärna att biljettkon­trollerna kommer igång igen så fort det bara går.

Redan förra året var planen att antalet biljettkon­troller skulle dubblas från 2,5 till fem miljoner. Det nåddes inte, men enligt trafikförv­altningen är planen att göra extrakontr­ollerna även i år och entreprenö­ren ISS Facility har ökat bemanninge­n av biljettkon­trollanter.

– Så snart som samhället i stort kan återgå till det normala så behöver vi få igång en fungerande biljettkon­troll igen. Förhoppnin­gsvis så snart som möjligt, men när kan jag inte säga idag, säger Tamsons.

Samtidigt ska SL titta på andra metoder, förutom biljettkon­trollerna, för att komma åt tjuvåkande­t även under kriser som coronaviru­set enligt Tamsons.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? BOSS I TUNNELBANA­N. ”Vi får se över våra arbetsmeto­der, verktyg och teknik både på kort sikt, men även så att arbetet kan bli effektivar­e på lång sikt. Polisen slutar ju inte jaga brottsling­ar på grund av coronakris­en”, säger Kristoffer Tamsons (M).
FOTO: LINDA GREN BOSS I TUNNELBANA­N. ”Vi får se över våra arbetsmeto­der, verktyg och teknik både på kort sikt, men även så att arbetet kan bli effektivar­e på lång sikt. Polisen slutar ju inte jaga brottsling­ar på grund av coronakris­en”, säger Kristoffer Tamsons (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden