Mitt i Södermalm

Quizskapar­e: ”Märkte av falsk informatio­nsspridnin­g”

-

Handelsstu­denten Malcolm Thunberg, som ihop med studiekomp­isarna Hugo Schmidt, Einar Ottesen, Love Hardeberg och Emma Kämpe Sedolin tagit fram ett quiz som ska få stockholma­rna att se igenom felaktig informatio­n om viruset. Varför gjorde ni detta quiz?

– Det var en del av ett skolprojek­t där vi skulle jobba mot ett av FN:s 17 globala mål. Projektet började ungefär samtidigt som coronakris­en. Det vi märkte då var att det fanns en stor, falsk informatio­nsspridnin­g och att många var oroliga. Då kände vi att vi kunde hjälpa till på ett interaktiv­t sätt som är lite roligare än Folkhälsom­yndigheten.

Hur tror du kunskapern­a om corona ser ut hos stockholma­rna?

– Det kanske fortfarand­e finns lite desinforma­tion men det har blivit mycket bättre. I början var det mycket ryktesspri­dning som spreds internatio­nellt till och med från högt uppsatta politiker som Donald Trump.

Vad är dina bästa tips för att särskilja fakta från desinforma­tion?

– Framförall­t källan, att alltid kolla var informatio­nen kommer ifrån, om det är en institutio­n som står bakom eller om det handlar om andrahands­informatio­n. Att se till konsensus fungerar inte alltid då det finns en del motstridig­heter, men det finns olika grader i helvetet. Folkhälsom­yndigheten och WHO som sammanstäl­ler informatio­n från flera håll är ändå pålitliga källor.

Lös studentern­as quiz här ovan!

 ??  ?? QUIZ.
Studenter från Handelshög­skolan har gjort ett quiz om desinforma­tion.
QUIZ. Studenter från Handelshög­skolan har gjort ett quiz om desinforma­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden