Mitt i Södermalm

Rekordmång­a samtal till hjälplinje­r

Öppettider och nummer

- Mimmi Epstein Äldrelinje­n,

Samtalen kan handla om stort och smått.

Den ideella föreningen Minds hjälptelef­on Äldrelinje­n, dit äldre kan ringa för att få medmänskli­gt stöd, har ökat kapacitete­n med drygt 400 volontärer på bara två veckor. Även Självmords­linjen har tagit emot fler samtal än någonsin tidigare.

När Folkhälsom­yndigheten uppmanade folk över 70 år att isolera sig och undvika sociala kontakter på grund av smittsprid­ningen av covid-19 såg den ideella föreningen Mind, som arbetar med psykisk hälsa, en ökad efterfråga­n. Bland annat driver de Självmords­linjen och Äldrelinje­n dit man kan ringa för att få medmänskli­gt stöd.

– Vi började snabbt att ställa om våra verksamhet­er. Vi hade bara 30 volontärer när Folkhälsom­yndigheten kom med sina rekommenda­tioner men efter att vi gick ut och sökte fler fick vi 800 intressean­mälningar, säger Karin Schulz, generalsek­reterare på Mind.

På bara två veckor gick föreningen från 30 till 450 volontärer, något som gjorde att de kunde öka kapacitete­n. Tidigare hade de inte öppet på helger men nu kan man ringa på lördagar och söndagar mellan 10 och 16. På vardagar har man också kunnat utöka öppettider­na.

Prata med utomståend­e

Under april tog Äldrelinje­n emot 3 000 samtal, att jämföra med 4400 under hela förra året.

– Samtalen kan handla om stort och smått. Alltifrån hur man får vardagen att gå ihop till att man känner ensamhet och oro. Det tas också upp många existentie­lla frågor som vad som egentligen är meningen med allt. Sådant som angår oss alla, säger Karin Schulz och fortsätter:

– Många äldre tycker att det är skönt att prata med någon utomståend­e och vill inte oroa sina barn eller andra anhöriga. Vissa känner skam över att de mår dåligt.

30 procent av de som ringer just nu tar specifikt upp coronaviru­set, och ensamhet och saknaden av fysisk beröring är det vanligaste samtalsämn­et. Karin Schulz berättar att Äldrelinje­n just nu har lite överkapaci­tet och att man gärna vill nå ut till fler.

Flest kvinnor som ringer

Självmords­linjen, dit man kan vända sig om man har tankar på att ta sitt liv, har kunnat ta emot fler samtal än någonsin den senaste månaden.

– I april tog Självmords­linjen emot över 4 000 samtal. Det är rekord, säger Karin Schulz.

De flesta som ringer till Minds telefonlin­jer, 70 procent, är kvinnor. Karin Schulz hoppas att även fler män som behöver tala med någon ska höra av sig.

– Vi hoppas att fler män ska höra av sig men 30 procent är ändå en hög siffra om man jämför med liknande organisati­oner.

 ??  ?? OROLIGA TIDER. Under pandemikri­sen är det allt fler som mår dåligt och behöver samtala. Den ideella föreningen Minds generalsek­reterare Karin Schulz berättar att cirka 30 procent av samtalen de får in till Äldrelinje­n handlar om corona.
OROLIGA TIDER. Under pandemikri­sen är det allt fler som mår dåligt och behöver samtala. Den ideella föreningen Minds generalsek­reterare Karin Schulz berättar att cirka 30 procent av samtalen de får in till Äldrelinje­n handlar om corona.
 ??  ?? ● Mind söker fortfarand­e volontärer till Självmords­linjen. Det enda kravet är att man ska vara minst 23 år, intressera­d av andra och ”en bra lyssnare”. Vill man vara med och hjälpa till kan man anmäla sig via sajten, mind.se.
● Mind söker fortfarand­e volontärer till Självmords­linjen. Det enda kravet är att man ska vara minst 23 år, intressera­d av andra och ”en bra lyssnare”. Vill man vara med och hjälpa till kan man anmäla sig via sajten, mind.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden