Mitt i Södermalm

Cykla gärna men håll stora avstånd

Oavsett om ni är ute och går, springer tillsamman­s eller även cyklar. Nu visar en färsk internatio­nell studie att risken att smittas är ännu större då coronaviru­set sprids längre i vinddraget. VINDDRAG. Smittorisk bakom motionärer

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Du skapar ett vinddrag med en luftström som sträcker sig upp till 15 meter bakom dig.

Det är sajten Bicycling.se som lyfter fram Leuvens universite­t och Eindhovens tekniska universite­t som i en gemensam studie, baserad på datasimule­ring, visar hur utandnings­luften påverkas av aerodynami­ken när du motionerar.

Fysisk aktivitet gör att dessa mikroskopi­ska droppar av saliv sprids längre än två meter, vilket forskarna har kunnat visa i datorsimul­eringar.

– Avståndet på två meter mellan människor är mycket effektivt om man rör sig långsamt eller står still, men situatione­n blir en helt annan när det kommer till fysisk aktivitet, säger studiens koordinato­r Bert Blocken, professor i aerodynami­k med bland annat inriktning mot idrott, till Brussels Times.

Uppmuntrar aktivitet

– När du springer, cyklar eller går raskt skapas ett vinddrag med en luftström upp till 15 meter bakom dig. Den här luftströmm­en innehåller mikroskopi­ska utandnings­droppar som människorn­a bakom dig andas in, menar han.

Studien är så ny att den fortfarand­e granskas av andra ämnesexper­ter. Oavsett, baserat på resultaten, rekommende­ras dock att framförall­t cyklister ökar det fysiska avståndet till varandra för att minska smittsprid­ning, skriver sajten Bicycling.se.

Folkhälsom­yndigheten i Sverige uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus, det innebär betydligt mindre smittsprid­ningsrisk än vid inomhusträ­ning.

Det kan alltså vara bra att efterleva konceptet med att hålla avstånd och inte ”ligga på rulle” om det så är träning eller pendling i Stockholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/TUE.NL ?? CYKELPENDL­ING. Tänk på att hålla avstånd även på hojen, en studie visar nu att upp till 20 meter kan krävas rakt bakom, för att vinddraget ska ha lagt sig.
FOTO: MOSTPHOTOS/TUE.NL CYKELPENDL­ING. Tänk på att hålla avstånd även på hojen, en studie visar nu att upp till 20 meter kan krävas rakt bakom, för att vinddraget ska ha lagt sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden