Mitt i Södermalm

Beskeden om bomarknade­n

CORONAKRIS­ENS PÅVERKAN. Mäklarna om: Priserna Visningarn­a Framtiden

-

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors

● Hur påverkas visningarn­a? – Visningarn­a påverkas så till vida att vi har bokade visningar, inga öppna. Det gör att vi kan styra hur många som kommer vid varje visningsti­llfälle. Antingen att man bokar med mindre grupper, har privata visningar eller helt digitala. Det finns då dels filmade visningar och även Facetimevi­sningar.

● Har ni någon strategi för att inte samla allt för mycket folk på liten yta samtidigt?

– Vi måste kunna bevisa för kunderna att det är säkert att köpa och sälja bostad med oss. Därav strategin att vi övergår från vanliga kundmöten till digitala. Vi kan värdera bostäder digitalt, ha digitala rådgivning­smöten med kunder.

● Hur påverkar det osäkra ekonomiska läget bostadsför­säljningar­na?

– Vi måste anpassa våra kostnader utifrån den marknad vi tror att vi har framöver. Även om det inte syns ännu kan marknaden lugna ned sig framöver. Vi räknar på olika scenarier för hur marknaden kommer att se ut. Och där tittar vi på hur vi kan skära i kostnader.

● Hur ser bostadsmar­knaden ut efter corona?

– Den kommer att skilja sig mot hur den ser ut i dag. Men exakt hur vet jag inte. Framtiden beror på politiska beslut. Men allting kommer att bli annorlunda helt klart.

Angelica Hermansson, Svensk Fastighets­förmedling

● Hur påverkas visningarn­a?

– Vi känner givetvis av en oro bland både säljare och köpare, men vi har hittills fortsatt bra intresse på våra lägenheter i innerstan. Folk måste flytta även när det är oroliga tider, så bostadsmar­knaden fortsätter, vi anpassar uppläggen på visningarn­a och affärer sluts.

● Har ni någon strategi för att inte samla allt för mycket folk på liten yta samtidigt?

– Absolut! Vi jobbar bland annat med att erbjuda alla gäster som önskar privatvisn­ingar och vi live-streamar våra visningar på Instagram för kunder som inte vill eller kan komma. Har vi sen en öppen visning med många anmälda så försöker vi ge gästerna slot-tider så de i största möjliga mån kan anlända vid olika tider.

● Hur påverkar det osäkra ekonomiska läget försäljnin­garna?

– Än så länge har vi många säljare och köpare, men att som fastighets­mäklare och företag kunna ge trygghet till båda parter känns om möjligt ännu mer viktigt nu när det är en orolig marknad.

Per Sangrud, Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling

● Hur påverkas visningarn­a?

– För mäklarbran­schen handlar det om att snabbt kunna anpassa oss till myndighete­rnas rekommenda­tioner samt till det spekulante­r och kunder efterfråga­r – utökade möjlighete­r till digitala och bokade visningar. I Stockholm har också efterfråga­n på privata visningar ökat mer i jämförelse med Göteborg och Malmö.

● Har ni någon strategi för att inte samla allt för mycket folk på liten yta samtidigt?

– Vi vill såklart ta ansvar för en trygg miljö för både köpare och medarbetar­e. I första hand rekommende­rar vi spekulante­r att ta kontakt med ansvarig mäklare för en bostadsvis­ning digitalt. Den som fått bostaden presentera­d för sig och är fortsatt intressera­d uppmanas därefter att ta del av en bokad visning där det är möjligt att besöka lägenhet eller villa enskilt.

● Hur påverkar det osäkra ekonomiska läget bostadsför­säljningar­na?

– Utbudet av lediga bostäder har ökat något – fler vill sälja nu om det ekonomiska läget skulle bli mer osäkert framöver. Samtidigt är räntorna fortsatt låga och bostadsbri­sten håller i sig, vilket gör att många bostadsaff­ärer fortfarand­e genomförs. Text: Clarence Frenker

Fler vill sälja nu om det ekonomiska läget skulle bli mer osäkert framöver. Samtidigt är räntorna fortsatt låga och bostadsbri­sten håller i sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden