Mitt i Södermalm

Testamente är extra viktigt om ni är sambo

 · Det är viktigt att formulera sig så tydligt som möjligt i ett testamente.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin

Jag och min sambo äger en lägenhet 50/50. Jag har två vuxna barn, han har inga. Vad behöver det stå i ett testamente om vi vill att när någon av oss dör så får den andra ha kvar bostadsrät­ten tills den dör eller vill flytta? Då får både hans släktingar och mina barn vänta på respektive 50 procent av lägenheten. Vad kostar det att skriva ett testamente?

Det är alltid viktigt att formulera sig så tydligt som möjligt i ett testamente. Annars kan det lätt bli svårt för de anhöriga som ska tolka testamente­t att förstå vad den avlidnes sista vilja verkligen var.

När man är sambor är det extra viktigt att skriva testamente eftersom sambor inte ärver varandra enligt lag, så jag tycker att det är jättebra att ni tänkt på detta.

När sambor eller makar skriver ett testamente är det vanligt att man skriver ett så kallat inbördes testamente. Det innebär att man ger varandra ömsesidig arvsrätt till varandras egendom.

Rent generellt bör man i ett inbördes testamente skriva dels vad som ska ske med egendomen i det fall den ena sambon dör först, dels vad som ska ske i det fall den andra sambon dör först. Sen är det viktigt att ange vad som ska ske med era respektive tillgångar när ni båda gått bort.

Ni kan välja på att skriva att ni vill att all er respektive kvarlåtens­kap ska gå till den av er som överlever den andra, eller exempelvis att det bara är bostaden som ska ärvas av sambon, och resten ska gå till barn eller andra personer. Särkullbar­n, som dina barn kallas, har dock rätt att begära jämkning av testamente­t för att få ut sin laglott, hälften av arvslotten.

För att undvika att barnen begär jämkning kan man skriva att om de väntar med att få ut sina arv tills ni båda gått bort så har de rätt till hela sina arvslotter.

Eftersom det lätt uppstår tolkningsp­roblem när någon utan juridisk bakgrund skriver ett testamente rekommende­rar jag er att kontakta en jurist. Det varierar mycket i pris, så det är bäst att ringa mig eller någon annan jurist för att få en offert utifrån era önskemål.

 ??  ?? från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden