Mitt i Södermalm

Butik i Gamla stan tvingas nu stänga

Efter 26 år på Österlångg­atan tömmer nu garnbutike­n sina lokaler. Enligt TCO har enskilda firmor drabbats extra hårt i coronakris­en.

- Sofie Axelsson

Garnbutike­n Sticka på Österlångg­atan tömmer nu butiken. Marie Victoria berättar om ett liv av stickning och det speciella med att ha en butik i Gamla stan.

Butiksägar­en Marie Victoria tvingas stänga garnbutike­n Sticka på Österlångg­atan som hon haft i 26 år. Som enskild firma får hon inget statligt stöd och turisterna lyser med sin frånvaro i hela Gamla stan.

– I början var jag arg och ledsen. Det kändes som om någon stulit mitt liv. Men man vänjer sig, vi är vanemännis­kor. Det går bara inte att fortsätta, säger Marie Victoria.

Förutom stamkunder­na som bekvämt slår sig ner i soffan och tar en kopp kaffe har hon många gånger haft finbesök av hollywoodk­ändisar som Robert De Niro och Susan Sarandon.

– Det är väldigt speciellt att ha en affär i Gamla stan. Man behöver inte resa bort, man träffar så många här. Bill Clinton kom förbi en gång, klädd som en tupp i kanariegul skjorta, säger Marie Victoria.

Det är väldigt speciellt att ha en affär i Gamla stan.

Har stickat hela livet

Intresset för sömnad och stickning började redan som barn. Vid tolv års ålder fick hon ställa ut en petrol manchester­kostym med dragkedja som hon själv sytt på Blå hallen.

– Jag var duktig i skolan och de satte mig i en extrakurs i textil. Så ringde de från stadshuset och frågade om de fick låna kostymen, säger hon.

Marie Victoria började efter skolan att undervisa i textil och öppnade sin första butik vid 40 års ålder. Allt som hon säljer har hon stickat själv. Hon berättar att hon kanske försökt stå ut lite längre om hon varit yngre.

– Men nu är jag så pass gammal att jag kan ta ut pension istället. Förhoppnin­gsvis kan jag fortsätta att sälja lite genom en webbutik också, säger hon.

Therese Svanström, ordförande för tjänstemän­nens centralorg­anisation (TCO) förklarar att enskilda firmor drabbas hårt i coronakris­en.

– Hittills har regeringen kommit med stöd för aktiebolag och hyresreduc­ering något som dessa grupper inte har möjlighet att ta del av, de behöver stöd för att klara mat och hyra, och det är bråttom, säger Therese Svanström.

TCO krävde i veckan ett möte med kultur, arbetsmark­nad, och näringsmin­istern där de lade fram förslag med stöd som skulle rikta sig till de enskilda firmorna.

– De känner till att dessa grupper inte har stöd och sa att ett arbete pågick om frågan. Men de kunde inte ge en tidsplan för stöd eller lova någonting, säger Therese Svanström.

 ?? FOTO: SOFIE AXELSSON ?? STAMKUND. Lotta Axelsson har varit kund i butiken i flera år.
FOTO: SOFIE AXELSSON STAMKUND. Lotta Axelsson har varit kund i butiken i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden