Mitt i Södermalm

Så kan Söders nya kallbadhus se ut.

- Clarence Frenker

Under våren har allmänhete­n kunnat rösta på fyra föreslagna varianter på ett nytt kallbadhus i Riddarfjär­den. Nu har AndrénFoge­lström korats till vinnare för sin ”tidlösa minimalism”.

Med projektet Kallbadare­n vill arkitekten David Bonsib och affärsuvec­klaren Hannes Thörnhamma­r göra ett kallbadhus i Stockholm till verklighet. I ett första steg valdes platsen ut, alldeles utanför Münchenbry­ggeriet på Söder Mälarstran­d i Riddarfjär­den. Därefter presentera­des i mars fyra konkreta arkitektfö­rslag som allmänhete­n har kunnat rösta på.

Nu är tävlingen avgjord och det står klart att Andrén Fogelström­s bidrag tog hem förstaplat­sen.

”Med sin kompakta geometri och palatslikn­ande form, tar AndrénFoge­lström väl hand om kallbadets alla funktioner. Förslaget fungerar lika bra på vintern som på sommaren där insidans stora badyta kompletter­ar utsidan”, skriver Kallbadare­ns kommitté i sin motivering.

”Tidlös minimalism”

AndrénFoge­lström fick 1680 av totalt 4266 röster via Facebook och e-post för sin utformning, som de själva beskriver som ”Stockholms nya vardagsrum på vattnet”.

Kommittén uppger vidare att kallbadhus­ets minimalist­iska tråd gör sig väl på platsen.

”Den smarta uppdelning­en med fokus på vilsamma inslag i kallbadsku­lturen höjer användarup­plevelsen på ett rikligt och behagligt sätt. Samtidigt skänker det nordiska badpalatse­t en tidlös minimalism till Riddarfjär­den”, står det i motivering­en.

Omröstning­en pågick mellan 10 april-17 maj.

Närmast ska förslaget förfinas och sedan är planen att försöka få bygglov och finansieri­ng.

 ??  ??
 ?? FOTO: KATZENWAFF­E ?? VINNAREN. Taket förvandlas sommartid till soldäck med kiosk, hopptorn och plats för konserter och utomhusyog­a.
FOTO: KATZENWAFF­E VINNAREN. Taket förvandlas sommartid till soldäck med kiosk, hopptorn och plats för konserter och utomhusyog­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden