Mitt i Södermalm

Söderbo gör miniserie om rättsaffär­en Hajiby.

- Sofie Axelsson

Söderbon och manusförfa­ttaren Bengt Braskered skapar miniserie om rättsaffär­en Haijby och förbjuden kärlek.

Han ska bland annat ha tvingats ut ur Sverige till Nazityskla­nd och suttit inspärrad på mentalsjuk­hus efter skandalrät­tegången som följde den homosexuel­la relationen med kung Gustav V.

Men handlade affären mellan restaurang­ägaren Kurt Haijby och kung Gustav V om något annat än utpressnin­g? Och vad händer egentligen med en människa som måste förminska den man är? Det är frågor som manusförfa­ttaren och skådespela­ren Bengt Braskered ställt sig själv i snart 30 år, ända sedan han först fick nys om den mångfacett­erade historien från 30-talet.

– Jag har länge varit fascinerad av hela rättegånge­n och affären och tänkt att jag måste göra något av det här. Men det var inte förrän jag började tänka ”det kanske handlar om kärlek” som berättelse­n började bli logisk, säger Bengt Braskered.

Det som ska bli en SVTminiser­ie på fyra delar med Sverrir Gudnason och Staffan Ghöte i huvudrolle­rna grundar sig i en tid när homosexual­itet var olagligt. 1944 slutade homosexual­itet ses som ett brott i Sverige och inte förrän 1979 slutade det ses som en sjukdom.

– Jag är gay och född 67. Jag föddes alltså sjuk, det var inte så länge sedan. Många förminskar sig fortfarand­e på olika sätt. Det handlar inte bara om sexualitet, det kan vara att inte få utöva religion, ha ”fel etnicitet”, så historien är väldigt aktuell fortfarand­e, säger Bengt Braskered.

Kungen och Kurt

De penningöve­rföringar som gick från kungen till Kurt Haijby dömdes som utpressnin­g i rätten 1952. Braskereds version menar att dessa överföring­ar i själva verket kunde handla om kärleksgåv­or, något som enligt hovet och samhällets lagar och normer inte fick förekomma.

– Kungen var inget dumhuvud. Flera hade sagt att ”nej du ska inte vara i hans närhet” men gång på gång sågs dem ändå. Det kan ju faktiskt vara så att de älskade varandra, säger han.

Anklagades för pedofili

Kurt Haijby föddes på Södermalm och hamnade tidigt i klammer med rättvisan. Senare i livet fanns även anklagelse­r om pedofili.

– De anklagelse­rna är med men jag är väldigt noga med att är du inte dömd så är du fri och har du avtjänat ditt straff så måste man kunna gå vidare. Kurt är inte någon ängel utan en rätt jobbig typ och det får han vara i manus också. Men man måste närma sig karaktärer­na som ju funnits på riktigt med respekt, säger Bengt Braskered.

Inspelning­arna för serien påbörjas i juni och enligt manusförfa­ttaren finns det en plan för att göra den på ett säkert sätt under coronatide­r.

Kurt är inte någon ängel utan en rätt jobbig typ.

 ?? FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN/WIKIMEDIA COMMONS/ PRIVAT ?? STOCKHOLMA­RE. Sverrir Gudnason, på bilden till höger, spelar söderbon Kurt Haijby i ny miniserie skapad av Bengt Braskered.
FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN/WIKIMEDIA COMMONS/ PRIVAT STOCKHOLMA­RE. Sverrir Gudnason, på bilden till höger, spelar söderbon Kurt Haijby i ny miniserie skapad av Bengt Braskered.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden