Mitt i Södermalm

Dömdes för att ha hostat på kontrollan­t.

- Clarence Frenker

En man som hostade en biljettkon­trollant i ansiktet döms att betala 5 000 kronor i skadestånd för ofredande. Enligt Stockholms tingsrätt ska kränkninge­n ses som särskilt allvarlig då den utförts under rådande viruspande­mi.

Mannen, som är i 40-årsåldern, åkte tunnelbana i början på april när två biljettkon­trollanter närmade sig honom för att kontroller­a hans färdbevis vid Zinkensdam­ms t-banestatio­n. Enligt kontrollan­terna ska mannen ha pratat i telefon och hållit upp handen samtidigt han påtalade att de skulle hålla två meters avstånd, varpå de båda backade.

När han efter en stund tog fram sitt SL-kort och en av kontrollan­terna gick fram för att kontroller­a giltighete­n ska mannen ha hostat henne flera gånger i ansiktet.

Mannen döms nu till dagsböter för ofredande och ska även betala 5000 kronor i skadestånd till kvinnan.

”Allvarlig kränkning”

”Att i en tid då det pågår en spridning av en ny virussmitt­a utsättas för ofredande i form att någon hostar mot ens ansikte utgör enligt tingsrätte­ns uppfattnin­g en sådan allvarlig kräkning att kränknings­ersättning ska utgå”, skriver Stockholms tingsrätt i domen.

Mannen nekar till brott och hävdar att han harklade sig.

Men kvinnan uppfattade det som att han gjorde det med flit och att det ”var riktat mot henne”, något som även hennes kollega intygar. Tingsrätte­n anser dämed att brott är styrkt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OFREDANDE. Mannen ska ha hostat kontrollan­ten flera gånger i ansiktet.
FOTO: MOSTPHOTOS OFREDANDE. Mannen ska ha hostat kontrollan­ten flera gånger i ansiktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden