Mitt i Södermalm

Försenat bygge blir 200 miljoner dyrare än väntat

- Sofie Axelsson

Byggprojek­tet vid Rosenlunds­gatan beräknas bli betydligt mer kostsamt än planerat.

2015 låg budgeten för nybygget som ska ge 129 nya hyresrätte­r i Rosenlunds­parken på 451 miljoner kronor. Stockholms Stadshus AB föreslår nu att godkänna det nya beloppet för investerin­gskostnade­r på 662 miljoner kronor.

– Projektet är i det skede att det inte går att göra någon annan rekommenda­tion. Bolaget redovisar fortfarand­e ett lönsamt projekt, säger Peter Dahlberg på Stockholms stadshus.

15 juni tas beslutet om att godkänna den nya budgeten i kommunfull­mäktige. Enligt

Patrik Andersson på Stockholms­hem som är ansvariga för bygget skenade priserna först iväg på grund av att det anlitade byggbolage­t BTH bygg fick ekonomiska problem.

– Vi blev tvungna att häva det avtalet och göra nya upphandlin­gar, därför stod bygget still i ett år.

Hyresgäste­rna drabbas inte

Det stillaståe­nde projektet blev allt dyrare. Från att de första avtalen gjordes 2015 behövde man lägga på den kostnadsut­veckling som skett på fyra år inför nya upphandlin­gar.

– Sedan tickar räntorna på, det finns lönekostna­der för ett antal poster oavsett om de jobbar eller inte och vi får betala arrende på marken. Utöver det har det tillkommit fuktskador och en del material behöver bytas, säger Patrik Andersson.

Trots den stora budgetskil­lnaden för projektet menar Patrik Andersson att det inte är någon större skillnad för lönsamhete­n för staden.

– Hyresgäste­rna kommer inte att drabbas. Hyran sattes innan rekonstruk­tionen. Men det blir sämre för oss, om inte rekonstruk­tionerna hade behövt göras hade vi haft 100 miljoner mer, säger han.

Några av hyresgäste­rna har valt att hoppa av på grund av väntetiden på inflytt som nu flyttas fram till hösten 2021 medan andra valt att vänta.

 ?? FOTO: SIGRID MALMGREN ?? ROSENLUNDS­PARKEN. Bygget är i gång igen men kostnadern­a har ökat.
FOTO: SIGRID MALMGREN ROSENLUNDS­PARKEN. Bygget är i gång igen men kostnadern­a har ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden