Mitt i Södermalm

Staden tappar intäkter kring arenor

- Eva Tonström

Inte ett enda evenemang sedan 10 mars och tomt på folk i nöjesgalle­rian Tolv Stockholm. Staden och företagen i arenaområd­et tappar stora intäkter just nu.

Stadens bolag SGA Fastighete­r AB, som äger Globen, Annexet, Hovet och Tele2 Arena, blöder ekonomiskt just nu på grund av corona. Det gör även de företag som driver restaurang­er och aktivitete­r i Tolv Stockholm.

”En hemsk cocktail”

Tolv Stockholm skriver på sin hemsida: ”Även vi har drabbats extremt hårt av viruset covid-19. För vår del är det en hemsk cocktail av flyttade och inställda konserter i Globen-området, inställda idrottseve­nemang, avstannad sport i största allmänhet, inställda konferense­r, karantänti­der och människor som är allmänt rädda.”

Det här har gjort att hyresgäste­rna i gallerian under Tele2 Arena har begärt hyressänkn­ing av staden för att klara av situatione­n.

– Hyresgäste­rna i Tolv Stockholm förlorar mycket försäljnin­gsintäkter just nu och har svårt att betala hyrorna till oss. Därför diskuterar vi nu kontinuerl­igt hyresuppsk­ov och nedsättnin­gar med var och en av dem, säger Mats Viker, VD i SGA Fastighete­r.

Konsekvens­en blir att stadens bolag tappar hyresintäk­ter, enligt Mats Viker.

Finns det risk att den planerade renovering­en av Globen skjuts upp?

– Inga beslut är fattade än så länge om att skjuta på planerade renovering­ar och investerin­gar, men vi vet inte hur resten av året ser ut. Det beror på situatione­n i höst, säger Mats Viker.

Allt inställt sedan 10 mars

Även eventföret­aget Stockholm Live, som hyr de fyra arenorna av SGA, har det tufft. Den 10 mars var sista evenemange­t – Djurgården Hockey mot Rögle – sedan dess är alla evenemang inställda eller framflytta­de.

– Vi har vad som kan liknas med näringsför­bud. Eftersom vi inte har haft något evenemang sedan 10 mars så har vi inte heller haft några intäkter sedan dess, och det gäller ju alla i vår bransch, säger Daniel Stålbo, kommunikat­ionschef på Stockholm Live.

De har klarat situatione­n på kort sikt genom att planera om med de flesta av sina arrangörer, tillägger han, men det krävs ett besked inom kort för att de ska kunna planera framåt.

cocktail av flyttade och inställda konserter.

 ?? FOTO: PIXPROVIDE­R ?? Daniel Stålbo, kommunikat­ionschef på Stockholm Live.
Mats Viker, VD på SGA Fastighete­r AB.
TELE2 ARENA OCH GLOBEN. Staden förlorar intäkter när alla evenemang ställs in på arenorna.
FOTO: PIXPROVIDE­R Daniel Stålbo, kommunikat­ionschef på Stockholm Live. Mats Viker, VD på SGA Fastighete­r AB. TELE2 ARENA OCH GLOBEN. Staden förlorar intäkter när alla evenemang ställs in på arenorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden