Mitt i Södermalm

Helldén (MP): Vi bygger en tryggare stad för alla

- I den moderna staden Daniel Helldén (MP) trafikborg­arråd

måste vi ge mer utrymme för utrymmesef­fektiva trafikslag som gång, cykel och kollektivt­rafik. Där här är inget vi gör separat i Stockholm, utan en del av den omställnin­g som sker i nästan alla världens större städer. Det är helt enkelt så att fler får plats i staden och trängseln minskar när vi gynnar de trafikslag som är smidiga, klimatsmar­ta och där många ryms samtidigt.

Det är däremot en helt felaktig bild att det skulle bli sämre för gående när vi bygger cykelbanor i Stockholm. Nästan alla projekt där vi breddat cykelinfra­strukturen eller byggt nya cykelbanor innebär förbättrin­gar även för gående. Dels rent utrymmesmä­ssigt, då vi ofta breddat utrymmet även för gående rejält. Det gäller till exempel på Lidingöväg­en på Östermalm, Klarabergs­gatan och Vasagatan i city och Lilla Västerbron på Kungsholme­n. Dessutom är de gående de stora vinnarna när vi separerar olika trafikslag.

När cykel och gående får egna ytor, istället för att samsas på gemensamma gång- och cykelbanor, så minskar vi mängden konflikter i trafiken. De platser som i insändaren tas upp som smala för gående, som Västerbron och Söder Mälarstran­d, byggdes för länge sedan då utrymme för cyklister togs från gående. Så bygger vi inte i dag.

Att bredda utrymmet för cyklister utmed Riddarholm­skanalen är ett annat sätt att göra stadens infrastruk­tur tryggare och säkrare för alla. Här färdas upp emot 15 000 cyklister per dag, ett av Sveriges mest trafikerad­e cykelstråk, på en smal remsa och vi har på bara denna korta sträcka haft många olyckor genom åren. Det är inte försvarbar­t. Det är snarare en skamfläck. Stadens trafik ska inte bara vara modern och effektiv – utan även trafiksäke­r och trygg för alla.

 ??  ?? HOJ-HOJ! Daniel Helldén (MP) gillar cykel. ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE
Förra veckan.
HOJ-HOJ! Daniel Helldén (MP) gillar cykel. ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden